Mogyorólisztes leg-leg torta
2014-05-15- Típus: Mákos torta
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 50 perc
- Elkészítés: 1:20 p
Mogyoróliszt. A liszt illata hmm… Isteni, olyan jól passzolna bele a mák, mondjuk darálatlan formában „álánatúre”. :)
Szem pásztáz, asztalon az alma! Na akkor egy kis gyümölcs is kerüljön bele, az szépen fellazítja majd a tésztát és így született a leg-leg torta.
Ezeket szerezd be:
- Tészta:
- 20 dkg cukor
- 13 dkg fehér liszt
- 15 dkg mogyoróliszt
- 1 dl olaj
- 1 kk fahéj
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1/2 bögre darálatlan mák
- 3 nagyobb alma
- 2 dl langyos víz
- Krém:
- 4 dl tej
- 2 csapott ek. mogyoró liszt
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
- 12 dkg margarin
- Máz:
- 10 dkg porcukor
- 1 tk. instant kávé
- kevés víz
- Csoki díszítés:
- kb. 1/2 tábla étcsoki
- 1 tk. olaj
1. Lépés
A tojásokat a cukorral és az olajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a vizet is, majd jól elkeverjük fakanál segítségével. Végül beletesszük a fahéjat és az előzőleg megtisztított és kockára vágott almát is.
2. Lépés
Kikent vagy sütőpapírral bélelt torta formába (nálam 24 cm-es) kanalazzuk és előmelegített sütőben. kb. 175 C°-on 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk, mert sütő függő lehet. Miután kész, rácson hagyjuk hűlni. Ezalatt elkészítjük a krémet.
3. Lépés
Kevés tejben kikeverjük a lisztet, a cukrot és a pudingport, majd a többihez öntve, sűrűre főzzük, hűtjük, majd a puha margarinnal összedolgozzuk A tortát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A mázhoz porcukrot darálunk, amit átszitálunk.
4. Lépés
Az instant kávét vízzel kikeverjük, majd a cukorhoz adjuk. Keverés közben meglátjuk, milyen állagú, ha szükséges még adjunk hozzá egy kevés vizet, de ne legyen híg. Inkább apránként hígítsuk.
5. Lépés
Ha elkészült, a tortára csorgatjuk és hagyjuk megszilárdulni. Amikor megkeményedett a máz, a csoki díszítés következik.
Víz gőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat majd zacskóba töltjük, melyre előzőleg egy icipici lyukat vágtunk. Ezen a lyukon keresztül csíkozzuk ill. mintázzuk a tortát kedvünk szerint.
Ha a csoki is megszilárdult elkészült a tortánk!
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
4 344 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
837 kcal -
Zsír
40.6g -
Szénhidrát
117.1g -
Fehérje
7.1g -
Koleszterin
7mg -
Cukor
95.2g