Mogyorólisztes leg-leg torta

2014-05-15
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 50 perc
  • Elkészítés: 1:20 p

Mogyoróliszt. A liszt illata hmm… Isteni, olyan jól passzolna bele a mák, mondjuk darálatlan formában “álánatúre”. :)
Szem pásztáz, asztalon az alma! Na akkor egy kis gyümölcs is kerüljön bele, az szépen fellazítja majd a tésztát és így született a leg-leg torta.

Ezeket szerezd be:

  • Tészta:
  • 20 dkg cukor
  • 13 dkg fehér liszt
  • 15 dkg mogyoróliszt
  • 1 dl olaj
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1/2 bögre darálatlan mák
  • 3 nagyobb alma
  • 2 dl langyos víz
  • Krém:
  • 4 dl tej
  • 2 csapott ek. mogyoró liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
  • 12 dkg margarin
  • Máz:
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk. instant kávé
  • kevés víz
  • Csoki díszítés:
  • kb. 1/2 tábla étcsoki
  • 1 tk. olaj

1. Lépés

A tojásokat a cukorral és az olajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a vizet is, majd jól elkeverjük fakanál segítségével. Végül beletesszük a fahéjat és az előzőleg megtisztított és kockára vágott almát is.

2. Lépés

Kikent vagy sütőpapírral bélelt torta formába (nálam 24 cm-es) kanalazzuk és előmelegített sütőben. kb. 175 C°-on 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk, mert sütő függő lehet. Miután kész, rácson hagyjuk hűlni. Ezalatt elkészítjük a krémet.

3. Lépés

Kevés tejben kikeverjük a lisztet, a cukrot és a pudingport, majd a többihez öntve, sűrűre főzzük, hűtjük, majd a puha margarinnal összedolgozzuk A tortát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A mázhoz porcukrot darálunk, amit átszitálunk.

4. Lépés

Az instant kávét vízzel kikeverjük, majd a cukorhoz adjuk. Keverés közben meglátjuk, milyen állagú, ha szükséges még adjunk hozzá egy kevés vizet, de ne legyen híg. Inkább apránként hígítsuk.

5. Lépés

Ha elkészült, a tortára csorgatjuk és hagyjuk megszilárdulni.  Amikor megkeményedett a máz, a csoki díszítés következik.
Víz gőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat majd zacskóba töltjük, melyre előzőleg egy icipici lyukat vágtunk. Ezen a lyukon keresztül csíkozzuk ill. mintázzuk a tortát kedvünk szerint.
Ha a csoki is megszilárdult elkészült a tortánk!

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 520 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Mákos mogyorótorta

  • Mákos-barackos sütemény

  • Máktorta Ági módra

  • Mák torta – Az ország tortája

  • Mákos répatorta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    837 kcal
  • Zsír

    40.6g
  • Szénhidrát

    117.1g
  • Fehérje

    7.1g
  • Koleszterin

    7mg
  • Cukor

    95.2g