Mákos mogyorótorta
2015-01-29- Típus: Mákos torta
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 1:5 p
Egy finom szaftos tésztájú torta, melyet házi karamellel megcsorgatva tálaltam. Ricotta helyet, ízlés szerint túróval is készíthetjük.
Ezeket szerezd be:
- 12 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 3 dkg liszt
- 12,5 dkg mogyoró
- 15 dkg ricotta
- 2 ek darált mák
- csipet só
- Karamell hozzávalói:
- 15 dk kristálycukor
- 2 dl tejszín
1. Lépés
A mogyorót kicsit megpörkölni, majd ledarálni (nekem saját mogyoróm volt, a sütőben pörköltem meg és utána ledaráltam).
2. Lépés
A vajat és a cukrot egy tálba tenni, majd robotgéppel jól kikeverni. Állandó keverés mellett, egyesével belekeverni a tojások sárgáját.
3. Lépés
Ezután belereszelni a narancs héját, hozzáadni a ricottát, majd állandó keverés mellett, kanalanként belekeverni a mogyorót, a mákot és végül a lisztet.
4. Lépés
A tojások fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verni, majd apránként óvatosan, keverőlapáttal a masszához keverni.
5. Lépés
Egy tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütni.
6. Lépés
Sütőből kivéve a tortaformában hagyni kihűlni (én langyosra hűtöttem és akkor vettem le a formát). A karamellhez a cukrot egy serpenyőbe tenni, majd elkezdeni felolvasztani.
7. Lépés
Amikor már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáönteni a tejszínt (ekkor hirtelen megkeményedik a cukor!). Addig kevergetni, még a megkeményedett cukor teljesen feloldódik, és besűrűsödik a karamell.
8. Lépés
Ekkor levenni a tűzről, hagyni kicsit hűlni, majd a tortaszelet tetejére csorgatni. Ha nem használjuk fel az összes karamellt, akkor ahogy kezd hűlni besűrűsödik, de újramelegítéssel megint folyós lesz.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 502 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
882 kcal -
Zsír
51.4g -
Szénhidrát
94.5g -
Fehérje
20.4g -
Koleszterin
248mg -
Cukor
81.2g