Mákos mogyorótorta

2015-01-29
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 1:5 p

Egy finom szaftos tésztájú torta, melyet házi karamellel megcsorgatva tálaltam. Ricotta helyet, ízlés szerint túróval is készíthetjük.

Ezeket szerezd be:

  • 12 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 dkg liszt
  • 12,5 dkg mogyoró
  • 15 dkg ricotta
  • 2 ek darált mák
  • csipet só
  • Karamell hozzávalói:
  • 15 dk kristálycukor
  • 2 dl tejszín

1. Lépés

A mogyorót kicsit megpörkölni, majd ledarálni (nekem saját mogyoróm volt, a sütőben pörköltem meg és utána ledaráltam).

2. Lépés

A vajat és a cukrot egy tálba tenni, majd robotgéppel jól kikeverni. Állandó keverés mellett, egyesével belekeverni a tojások sárgáját.

3. Lépés

Ezután belereszelni a narancs héját, hozzáadni a ricottát, majd állandó keverés mellett, kanalanként belekeverni a mogyorót, a mákot és végül a lisztet.

4. Lépés

A tojások fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verni, majd apránként óvatosan, keverőlapáttal a masszához keverni.

5. Lépés

Egy tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütni.

6. Lépés

Sütőből kivéve a tortaformában hagyni kihűlni (én langyosra hűtöttem és akkor vettem le a formát). A karamellhez a cukrot egy serpenyőbe tenni, majd elkezdeni felolvasztani.

7. Lépés

Amikor már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáönteni a tejszínt (ekkor hirtelen megkeményedik a cukor!). Addig kevergetni, még a megkeményedett cukor teljesen feloldódik, és besűrűsödik a karamell.

8. Lépés

Ekkor levenni a tűzről, hagyni kicsit hűlni, majd a tortaszelet tetejére csorgatni. Ha nem használjuk fel az összes karamellt, akkor ahogy kezd hűlni besűrűsödik, de újramelegítéssel megint folyós lesz.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 180 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Mákos-barackos sütemény

  • Mogyorólisztes leg-leg torta

  • Máktorta Ági módra

  • Mák torta – Az ország tortája

  • Mákos répatorta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    882 kcal
  • Zsír

    51.4g
  • Szénhidrát

    94.5g
  • Fehérje

    20.4g
  • Koleszterin

    248mg
  • Cukor

    81.2g