Juhtúrós-mazsolás pogácsa

2018-03-13
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 50 perc

Megmondom őszintén, először nekem is furcsán hangzott ez a párosítás, de valami miatt tényleg megvan benne a harmónia, ahogy a sós ízek, és a mazsola édessége keresztezi egymást. Isteni!

Ezeket szerezd be:

  • 0.5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg gluténmentes liszt
  • 25 dkg juhtúró
  • 50 g mazsola
  • 20 dkg vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 db tojás
  • 2 kávéskanál só

1. lépés

A tejet a cukorral felmelegítjük egy kicsit, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük felfuttatni.

2. lépés

Egy nagy tála morzsoljuk a lisztet a juhtúróval és a vajjal. Ennek egy mélyedést nyomunk a közepébe az öklünkkel, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt.

3. lépés

Hozzáöntjük a tejfölt, 2 db tojássárgáját és szórunk rá egy kis sót. Jól összedolgozzuk, hozzáadjuk közben a mazsolát, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk konyharuhával és legalább egy fél órát kelni hagyjuk.

4. lépés

Utána átgyúrjuk néhányszor, kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval (vagy ha nincs, akkor egyszerűen egy pohárral) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejüket a maradék felvert tojással. Ha van kedvünk, akkor megszórhatjuk egy kis barna cukorral vagy szezámmaggal is.

5. lépés

180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt elkészül.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 845 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sajtos-tejfölös pogácsa

  • Kétmagvas pogácsa

  • Kelesztés nélküli pogácsa

  • Kolbászos-túrós pogácsa

  • Sajtos-sonkás pogácsa

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    787,31 kcal
  • Zsír

    43,55 g
  • Koleszterin

    181,02 mg
  • Szénhidrát

    79,9 g
  • Cukor

    10,28 g
  • Fehérje

    22,1 g