Grillázs torta recept
2012-04-02- Típus: Karamelltorta, Különleges torták
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:20 p
Íme, itt egy csemege, amit gyerekkoromban sokkal többet készítettünk, mint ami az már normálisnak mondható, hiszen grillázst a legkönnyebb elkészíteni és nagyon finom csemege. Csak vigyázzunk, hogy nehogy fogszuvasodást kapjunk!
A mostani recept a grillázs egy újragondolása.
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
2 bögre liszt
2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál só
30 dkg vaj
1 tk vanília kivonat
3-4 evőkanál jeges víz
A töltelékhez
1 1/4 csésze cukor
1/4 csésze víz
2 dl tejszín
2 evőkanál vaj
1 evőkanál méz
1 teáskanál vanília kivonat
1 csésze dió
1/2 csésze pekándió
1/2 csésze mandula
Elkészítés
Tészta
1. Helyezzük a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót és egy mixerbe és dolgozzuk össze teljesen őket. Adjuk hozzá a vajat és addig dolgozzuk, ameddig a tészta durvára nem áll össze. Keverjük össze a vaníliát és a jeges vizet aztán öntsük a tésztára. Gyúrjuk össze a tésztát labda formájúra egy lemezen vagy deszkán. Tekerjük fóliába és hagyjuk hűlni a hűtőszekrényben, amíg kemény nem lesz, kb 2 óra hosszát.
2. Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán ki köralakúra. Tegyük a tésztát egy lisztezett és vajazott aljú tortasütőbe. Csipkedjük le a fölösleges tésztát az oldaláról ebből tekerjünk egy „kígyót” és fedjük be a szélét. Nem baj, ha nem maradt elég, akkor húzzuk kijjebb óvatosan a tésztát és hajtsuk vissza. Figyelem, könnyen szakad. Az alját szurkáljuk be villával.
3. Süssük, amíg halványszínű nem lesz, kb 20 percig, aztán vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni. Növeljük a sütő hőmérsékletét 250 ° C-ra.
Töltelék
4.Keverjük össze cukrot és 1/4 csésze vizet nagy fazékban közepes hőfokon. Keverjük össze, amíg a cukor feloldódik.
Növeljük a hőfokot, s forraljuk keverés nélkül, amíg mély karamell színű nem lesz, olykor kaparjuk le a fazék oldalát, ez kb. 10 perc. Vigyázzunk, mert a cukor hamar megég, ha nem figyelünk oda.
5. Fokozatosan habverővel keverje össze, amíg sima karamellt kapunk. Adjuk hozzá a vajat, a mézet és a vaníliát. Jól dolgozzuk össze. Keverjük össze az összes diót.
6. Öntsük a karamellbe a magvakat (diót, mogyorót, kesudiót, ami van). Főzzük addig, amíg a buborékozni nem kezd (20 perc).
Még melegen öntsük bele a tortaformába, és tálalás előzz hagyjuk állni legalább fél órát. Tejszínhabbal tálaljuk.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
4 280 megtekintés