Grillázs torta recept

2012-04-02
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 1:20 p

Íme, itt egy csemege, amit gyerekkoromban sokkal többet készítettünk, mint ami az már normálisnak mondható, hiszen grillázst a legkönnyebb elkészíteni és nagyon finom csemege. Csak vigyázzunk, hogy nehogy fogszuvasodást kapjunk!

A mostani recept a grillázs egy újragondolása.

Hozzávalók

Tészta hozzávalók
2 bögre liszt
2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál só
30 dkg vaj
1 tk vanília kivonat
3-4 evőkanál jeges víz

A töltelékhez
1 1/4 csésze cukor
1/4 csésze víz
2 dl tejszín
2 evőkanál vaj
1 evőkanál méz
1 teáskanál vanília kivonat
1 csésze dió
1/2 csésze pekándió
1/2 csésze mandula

Elkészítés

Tészta

1. Helyezzük a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót és egy mixerbe és dolgozzuk össze teljesen őket. Adjuk hozzá a vajat és addig dolgozzuk, ameddig a tészta durvára nem áll össze. Keverjük össze a vaníliát és a jeges vizet aztán öntsük a tésztára. Gyúrjuk össze a tésztát labda formájúra egy lemezen vagy deszkán. Tekerjük fóliába és hagyjuk hűlni a hűtőszekrényben, amíg kemény nem lesz, kb 2 óra hosszát.

2. Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán ki köralakúra. Tegyük a tésztát egy lisztezett és vajazott aljú tortasütőbe. Csipkedjük le a fölösleges tésztát az oldaláról ebből tekerjünk egy „kígyót” és fedjük be a szélét. Nem baj, ha nem maradt elég, akkor húzzuk kijjebb óvatosan a tésztát és hajtsuk vissza. Figyelem, könnyen szakad. Az alját szurkáljuk be villával.

3. Süssük, amíg halványszínű nem lesz, kb 20 percig, aztán vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni. Növeljük a sütő hőmérsékletét 250 ° C-ra.

Töltelék

4.Keverjük össze cukrot és 1/4 csésze vizet nagy fazékban közepes hőfokon. Keverjük össze, amíg a cukor feloldódik.

Növeljük a hőfokot, s forraljuk keverés nélkül, amíg mély karamell színű nem lesz, olykor kaparjuk le a fazék oldalát, ez kb. 10 perc. Vigyázzunk, mert a cukor hamar megég, ha nem figyelünk oda.

5. Fokozatosan habverővel keverje össze, amíg sima karamellt kapunk. Adjuk hozzá a vajat, a mézet és a vaníliát. Jól dolgozzuk össze. Keverjük össze az összes diót.

6. Öntsük a karamellbe a magvakat (diót, mogyorót, kesudiót, ami van). Főzzük addig, amíg a buborékozni nem kezd (20 perc).

Még melegen öntsük bele a tortaformába, és tálalás előzz hagyjuk állni legalább fél órát. Tejszínhabbal tálaljuk.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

4 280 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Amerika kapitány torta

  • Red Velvet Cake Gizitől (Vörös bársony torta)

  • Zserbó torta

  • Karamell torta Szanitól

  • Monster High babatorta

Kommentek