Karamell torta Szanitól

2015-02-19
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 1:25 p

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska. A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. :)
Nagyon jól sikerült! ;)

Ezeket szerezd be:

  • 20 cm-es tortához
  • Tészta:
  • 3 tojás
  • 19 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 19 dkg cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl langyos víz
  • 2-3 csapott ek. kakaópor
  • Krém:
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 2. cs. vaníliás pudingpor
  • 25 dkg margarin
  • egy csipet só
  • Karamell:
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek. víz
  • 1 ek. margarin
  • Díszítés:
  • Étcsoki, kevés tortalap

1. Lépés

A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal (nem kell habverő, elég egy fakanál). Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.

2. Lépés

Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben, kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával. Rácson hűtsük ki.

3. Lépés

A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!
A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.

4. Lépés

Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad! Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.

5. Lépés

Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést, és kihűtjük.
A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam).

6. Lépés

A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.
A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.

7. Lépés

Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük. Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével. A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.

8. Lépés

Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.
Az egészet ismét „megöntözzük” sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle!) Ha a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.

9. Lépés

Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset és tálalásig helyezzük hűtőbe.

Tipp:

A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok forró vízzel szépen eltűnnek! ;)

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(3.5 / 5)

3.5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

6 892 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Karamellkrémes torta

  • Karamellás, tejszínes torta

  • Csokis-karamellás torta

  • Karamellás sajttorta

  • Torta vaníliafagylalttal, narancsjammel és brandyvel

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    763 kcal
  • Zsír

    38.8g
  • Szénhidrát

    102.7g
  • Fehérje

    7.3g
  • Koleszterin

    67mg
  • Cukor

    81.8g