Karamell torta Szanitól
2015-02-19- Típus: Karamelltorta
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 1:25 p
Anyum szülinapjára készült ez a tortácska. A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. :)
Nagyon jól sikerült! ;)
Ezeket szerezd be:
- 20 cm-es tortához
- Tészta:
- 3 tojás
- 19 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 19 dkg cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- 2-3 csapott ek. kakaópor
- Krém:
- 15 dkg cukor
- 5 dl tej
- 2. cs. vaníliás pudingpor
- 25 dkg margarin
- egy csipet só
- Karamell:
- 15 dkg cukor
- 3 ek. víz
- 1 ek. margarin
- Díszítés:
- Étcsoki, kevés tortalap
1. Lépés
A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal (nem kell habverő, elég egy fakanál). Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.
2. Lépés
Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben, kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával. Rácson hűtsük ki.
3. Lépés
A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!
A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.
4. Lépés
Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad! Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.
5. Lépés
Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést, és kihűtjük.
A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam).
6. Lépés
A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.
A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.
7. Lépés
Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük. Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével. A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.
8. Lépés
Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.
Az egészet ismét „megöntözzük” sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle!) Ha a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.
9. Lépés
Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset és tálalásig helyezzük hűtőbe.
Tipp:
A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok forró vízzel szépen eltűnnek! ;)
Értékelések
(3.5 / 5)
2 személy értékelt
6 892 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
763 kcal -
Zsír
38.8g -
Szénhidrát
102.7g -
Fehérje
7.3g -
Koleszterin
67mg -
Cukor
81.8g