Mákos piskótarolád almás krémmel

2015-03-27
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 15 perc
  • Elkészítés: 55 perc

A piskótatésztába most kevertem két evőkanál mákot, a mascarponekrémbe pedig került némi karamellizált alma is. Így a vasárnapi sütemény nem csak egyszerűen, és gyorsan elkészült, hanem még nagyon finom is volt.

Ezeket szerezd be:

  • Piskóta hozzávalói (37x38 cm-es gáztepsihez):
  • 4 db tojás (közepes)
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 ek egész mák
  • 2 ek forró víz
  • 1 tk vanília aroma
  • Almás krém hozzávalói:
  • 3-4 db alma
  • 2 ek méz
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl habtejszín (v. Hulala)

1. Lépés

Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

2. Lépés

Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!) Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

3. Lépés

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre.
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (A bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen.)

4. Lépés

Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. A tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!

5. Lépés

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel kisebb kockára.
Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet, és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve, pároljuk puhára.

6. Lépés

Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem volna, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben.

7. Lépés

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört, karamellizált almát is. A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.

8. Lépés

A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét. Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.

9. Lépés

A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 328 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Gesztenyés tekercs

  • Diós-csokis szelet

  • Citromos rolád

  • Csokis-kókuszos tekercs gluténmentesen

  • Kókusz tekercs

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    907 kcal
  • Zsír

    30.9g
  • Szénhidrát

    145.5g
  • Fehérje

    18.5g
  • Koleszterin

    252mg
  • Cukor

    108.8g