Farsangi almás krémes torta

2014-02-26
  • Hány főre: 8-10
  • Előkészítés: 2:0 p
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 2:40 p

Kislányom iskolai farsangi bulijára vittük ezt a tortát, mely tombolaként lelt gazdára.

Ezeket szerezd be:

  • Tészta, laponként:
  • 3 tojás
  • 19 dkg cukor
  • 19 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl langyos víz
  • Vaníliás krém:
  • 2 cs. vaníliás puding
  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • Almás krém:
  • 4-5 szem alma
  • ízlés szerint cukor (kb. 10 dkg)
  • 1 ek. zselatin
  • 2 ek. langyos víz
  • (ha édesebb fajtájú az alma, citrommal vagy citromsavval kicsit pikánsabbá tehetjük)
  • Fondant:
  • kb. 1 kg cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. margarin
  • 4-6 ek. víz
  • 2 ek. zselatin

1. Lépés

A lapokhoz összekeverjük a hozzávalókat és külön-külön tűpróbáig sütjük.
Rácson hűtjük.
A vaníliás krémhez, kevés tejben kikeverjük a pudingot a cukorral és a többi tejhez adva csomómentesre főzzük.

2. Lépés

Egy kevés margarint hozzákeverve és folpackkal letakarva hűtjük,
(így kevésbé bőrösödik meg) .
Az almás krémhez, a meghámozott és felkockázott almákat a cukorral pépesre,
ill. sűrűre főzzük.
Mielőtt elzárnánk, kevés meleg vízben feloldjuk a zselatint és hozzákeverve, még egy percig főzzük, ezután elzárjuk és hűtjük.

3. Lépés

A fondantot aznap állítottam össze, mikor burkoltam a tortát, most nem hűtöttem.
Vízgőz felett egy tálba tesszük a vizet, abba feloldjuk a zselatint, hozzáadjuk a mézet és a margarint, majd az egészet 0,5 kg átszitált cukorhoz keverjük.

4. Lépés

Ezután apránként hozzáadjuk a többi cukrot is, nem feltétlenül kell az 1 kg.
Egyneművé gyúrjuk.
Felhasználás közben ill. tárolás esetén, folpackal letakarjuk, mert könnyen kiszárad a levegőn.

5. Lépés

A tortalapokat kettévágjuk.
Mindig a felső részét fordítjuk alulra, így nem lesz véletlenül sem púpos a teteje.
Mielőtt betöltenénk a lapokat, a vaníliás krémhez hozzádolgozzuk a margarint, majd
ízlés szerint váltakoztatva megkenjük tortánkat.

6. Lépés

A torta külsejét vékonyan megkenjünk mindenhol a vaníliás krémmel.
A fondantot porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, a tortára terítjük.
Az alját hagyhatjuk fodrosan vagy elvágjuk a torta mentén. Ezután kedvünk szerint díszíthetjük különböző formákkal, melyeket kevés vízbe mártott ecsettel kenünk meg, így rögzítve a helyükre.

7. Lépés

A tortát vizes ecsettel fényesíthetjük is, persze óvatosan, nem eláztatva!
Használhatunk díszítésként különböző szórócukrokat is, Én a házilag készült szórócukraimat használtam. ;)

8. Lépés

Az ÁLARC az pár órával a burkolást megelőzően készült el.
Egy műanyag álarcra folpackot rögzítettem.
Kinyújtottam egy darab fondantot, majd óvatosan az álarcra helyeztem.

9. Lépés

Eltávolítottam a felesleget és kilyukasztottam a szemeket.
Hagytam megszáradni, majd a folpackkal együtt eltávolítottam a felületről, a folpackot pedig óvatosan lehúztam az álarcról.
Pár fondant dísszel megtámasztva a tortára helyeztem.
Az álarc is díszíthető különböző fondant mintákkal, szórócukrokkal.

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

3 336 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Amerika kapitány torta

  • Red Velvet Cake Gizitől (Vörös bársony torta)

  • Zserbó torta

  • Monster High babatorta

  • Tiramisu torta Henitől

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    928 kcal
  • Zsír

    16g
  • Szénhidrát

    201.2g
  • Fehérje

    5.5g
  • Koleszterin

    53mg
  • Cukor

    182.7g