Farsangi almás krémes torta
2014-02-26- Típus: Különleges torták
- Nehézség: Nehéz
- Hány főre: 8-10
- Előkészítés: 2:0 p
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 2:40 p
Kislányom iskolai farsangi bulijára vittük ezt a tortát, mely tombolaként lelt gazdára.
Ezeket szerezd be:
- Tészta, laponként:
- 3 tojás
- 19 dkg cukor
- 19 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- Vaníliás krém:
- 2 cs. vaníliás puding
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- Almás krém:
- 4-5 szem alma
- ízlés szerint cukor (kb. 10 dkg)
- 1 ek. zselatin
- 2 ek. langyos víz
- (ha édesebb fajtájú az alma, citrommal vagy citromsavval kicsit pikánsabbá tehetjük)
- Fondant:
- kb. 1 kg cukor
- 2 ek. méz
- 1 ek. margarin
- 4-6 ek. víz
- 2 ek. zselatin
1. Lépés
A lapokhoz összekeverjük a hozzávalókat és külön-külön tűpróbáig sütjük.
Rácson hűtjük.
A vaníliás krémhez, kevés tejben kikeverjük a pudingot a cukorral és a többi tejhez adva csomómentesre főzzük.
2. Lépés
Egy kevés margarint hozzákeverve és folpackkal letakarva hűtjük,
(így kevésbé bőrösödik meg) .
Az almás krémhez, a meghámozott és felkockázott almákat a cukorral pépesre,
ill. sűrűre főzzük.
Mielőtt elzárnánk, kevés meleg vízben feloldjuk a zselatint és hozzákeverve, még egy percig főzzük, ezután elzárjuk és hűtjük.
3. Lépés
A fondantot aznap állítottam össze, mikor burkoltam a tortát, most nem hűtöttem.
Vízgőz felett egy tálba tesszük a vizet, abba feloldjuk a zselatint, hozzáadjuk a mézet és a margarint, majd az egészet 0,5 kg átszitált cukorhoz keverjük.
4. Lépés
Ezután apránként hozzáadjuk a többi cukrot is, nem feltétlenül kell az 1 kg.
Egyneművé gyúrjuk.
Felhasználás közben ill. tárolás esetén, folpackal letakarjuk, mert könnyen kiszárad a levegőn.
5. Lépés
A tortalapokat kettévágjuk.
Mindig a felső részét fordítjuk alulra, így nem lesz véletlenül sem púpos a teteje.
Mielőtt betöltenénk a lapokat, a vaníliás krémhez hozzádolgozzuk a margarint, majd
ízlés szerint váltakoztatva megkenjük tortánkat.
6. Lépés
A torta külsejét vékonyan megkenjünk mindenhol a vaníliás krémmel.
A fondantot porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, a tortára terítjük.
Az alját hagyhatjuk fodrosan vagy elvágjuk a torta mentén. Ezután kedvünk szerint díszíthetjük különböző formákkal, melyeket kevés vízbe mártott ecsettel kenünk meg, így rögzítve a helyükre.
7. Lépés
A tortát vizes ecsettel fényesíthetjük is, persze óvatosan, nem eláztatva!
Használhatunk díszítésként különböző szórócukrokat is, Én a házilag készült szórócukraimat használtam. ;)
8. Lépés
Az ÁLARC az pár órával a burkolást megelőzően készült el.
Egy műanyag álarcra folpackot rögzítettem.
Kinyújtottam egy darab fondantot, majd óvatosan az álarcra helyeztem.
9. Lépés
Eltávolítottam a felesleget és kilyukasztottam a szemeket.
Hagytam megszáradni, majd a folpackkal együtt eltávolítottam a felületről, a folpackot pedig óvatosan lehúztam az álarcról.
Pár fondant dísszel megtámasztva a tortára helyeztem.
Az álarc is díszíthető különböző fondant mintákkal, szórócukrokkal.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 336 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
928 kcal -
Zsír
16g -
Szénhidrát
201.2g -
Fehérje
5.5g -
Koleszterin
53mg -
Cukor
182.7g