Fahéjas-mazsolás püspökkenyér

2018-02-13
  • Hány főre: 8
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 50 perc

Tökéletes recept reggelire vagy uzsonnára, de akár a vendégeket is várhatjuk vele egy kis kávézásra.

Ezeket szerezd be:

  • 45 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1.5 kiskanál só
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1 csomag instant élesztő
  • 12 dkg mazsola
  • 5 dkg barna cukor
  • 6 dkg vaj
  • 2.4 dl tej
  • 1 db tojás
  • 3 dkg törökmogyoró
  • 1 kiskanál vanília aroma
  • 1 ek citromhéj

1. lépés

Olajjal kikenünk egy hosszúkás kenyérformát, majd kicsit kilisztezzük.

2. lépés

A lisztet a sóval, fahéjjal egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztőt, a mazsolát, a cukrot, majd a kupac közepén egy mélyedést nyomunk.

3. lépés

Egy lábasban felmelegítjük a vajat és a tejet, de csak addig, amíg a vaj felolvad. A keverék közepére öntjük a mélyedésbe, majd hozzáadjuk a tojást is, és lágy tésztává gyúrjuk.

4. lépés

Jöhet bele a törökmogyoró, kis vanília aroma és igény szerint akár egy kis reszelt citromhéj.

5. lépés

Lisztezett deszkán dagasztjuk, átgyúrjuk, aztán a formába helyezzük és konyharuhával letakarva kb. 35-40 percig kelesztjük.

6. lépés

A kelesztés végén előmelegítjük a sütőt 220°C-ra. A kenyérkénk tetejét megkenük tejjel, majd 30 perc alatt készre sütjük. Hogyha a teteje túl gyorsan pirulna, akkor alufólióval letakarjuk.

7. lépés

Rácsra téve hagyjuk hűlni. Jól szórjuk meg a tetejét porcukorral. Dobozban tárolva akár 2-3 napig is friss marad, bár nem hiszem, hogy addig megmarad. :)

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

440 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Almás-diós őzgerinc recept

  • Gyümölcsös kevert tészta

  • Fincsi banánkenyér

  • Nyári gyümölcsös sütemény

  • Csokoládés püspökkenyér recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    373,05 kcal
  • Zsír

    10,88 g
  • Koleszterin

    41,78 mg
  • Szénhidrát

    63,05 g
  • Cukor

    16,87 g
  • Fehérje

    11,33 g