Cseresznyés galette recept

2012-05-20
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Ha nyáron megérik a cseresznyefánk, akkor valamit mindig kell kezdeni ezekkel a finom ropogós gyümölcsökkel. Egy galette recepthez tökéletesek.

Ezeket szerezd be:

  • 1/4 csésze cukor
  • 1/4 csésze sótlan mandula
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1/4 teáskanál só
  • 50 dkg cseresznye
  • 1 pitetészta
  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 1 nagy tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor

1. Lépés

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy lisztezett felületre terítjük a tésztát.

2. Lépés

Szépen kis adagokra osztjuk, vagy csinálunk belőle több nagyobb süteményt, ez végül is ízlés kérdése. Én ha több vendéget várok, akkor több kisebbet szoktam készíteni, ami jó partifalatkának is a főfogás előtt, ha pedig a családnak, akkor 3 nagyobb darabot.

3. Lépés

Egy robotgéppel keverjük el a cukor 1/4 csészényi részét, a mandulát, a szerecsendiót, a sót. 5 perc után adjuk hozzá óvatosan a cseresznyét. (Befőtt vagy nyers gyümölcs is lehet.)

4. Lépés

Kanalazzuk a cseresznyés keveréket a kör alakúra kinyújtott tészta közepére, körülbelül hagyjunk a szélétől 2-3 cm-s távolságot. A tetejére csöpögtessünk olvasztott vajat.

5. Lépés

Hajtogassuk fel a tészta széleit a közepe felé és enyhén nyomkodjuk be a mutató- és a középső ujjunk segítségével.

6. Lépés

Verjük fel a tojássárgáját, majd kenjük rá a galette tetejére és a tésztára. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, hogy elrejtsük a fanyar ízét, persze aki savanykásan szereti, annak nem kötelező cukrot rászórnia.

7. Lépés

Süssük aranybarnára kb. 40-45 perc alatt. Tálaljuk partifalatkaként vagy desszertként.

 

Megjegyzés: Én általában mindig több tésztát szoktam előre készíteni, amit fagyasztóban hűtök le. Erre tökéletesen alkalmas egy alap pite tészta recept. Itt olvashatsz róla, hogyan készítheted el.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 935 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fahéjas-epres galette

  • Nektarinos-szedres galette

  • Barackos galette

  • Áfonyás-mandulás galette

  • Körtés galette

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    319,8 kcal
  • Összes zsír

    16,2 g
  • Szénhidrát

    42,5 g
  • Fehérje

    4,0 g