Áfonyás-mandulás galette

2013-06-18
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

Olyan rég készítettem galette-t, hogy megjött a kedvem hozzá. Mivel volt még otthon egy kis maradék áfonya és mandula, ezért felhasználtam hozzá.

Ezeket szerezd be:

  • 200g sima liszt
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 125g vaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál hideg víz
  • csipet só
  • 2 evőkanál mandula pehely
  • fél citrom héja és leve
  • 200 g áfonya

1. Lépés

Gyúrjunk tésztát a búzalisztből, a teljes kiőrlésű lisztből, a vajból, 2 evőkanál cukorból, egy tojássárgájából és egy egész tojásból. Ha szükséges adjunk hozzá egy kis vizet, hogy könnyebben összeálljon a tészta. 

2. Lépés

Csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe. Az áfonyát keverjük össze a reszelt citromhéjjal, a citromlével, és egy kanál cukorral. A maradék tojásfehérjét könnyedén verjük fel (nem kell keményre, csak éppen hogy) és a felét adjuk az áfonyás keverékhez.

3. Lépés

A tésztát tegyük egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk kör alakúra, (átmérője legyen 26-28 cm), késsel rajzoljunk egy kört a közepére, a széleitől legyen 4 cm távolság.

4. Lépés

Megkenjük a tetejét a fehérjével és megszórjuk mandulával.  A kisebb kör közepére halmozzuk az áfonyát, majd hajtsuk a közepe felé a tészta széleit. Megszórjuk a barna cukorral és mandulával a tetejét. 30 percig sütjük 180°C-on.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

1 545 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fahéjas-epres galette

  • Nektarinos-szedres galette

  • Barackos galette

  • Körtés galette

  • Sok gyümölcsös galette

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    513 kcal
  • Zsír

    29g
  • Szénhidrát

    56g
  • Fehérje

    9.3g