Áfonyás-mandulás galette
2013-06-18- Hány főre: 4
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 1:10 p
Olyan rég készítettem galette-t, hogy megjött a kedvem hozzá. Mivel volt még otthon egy kis maradék áfonya és mandula, ezért felhasználtam hozzá.
Ezeket szerezd be:
- 200g sima liszt
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 3 evőkanál barna cukor
- 125g vaj
- 2 tojás
- 2 evőkanál hideg víz
- csipet só
- 2 evőkanál mandula pehely
- fél citrom héja és leve
- 200 g áfonya
1. Lépés
Gyúrjunk tésztát a búzalisztből, a teljes kiőrlésű lisztből, a vajból, 2 evőkanál cukorból, egy tojássárgájából és egy egész tojásból. Ha szükséges adjunk hozzá egy kis vizet, hogy könnyebben összeálljon a tészta.
2. Lépés
Csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe. Az áfonyát keverjük össze a reszelt citromhéjjal, a citromlével, és egy kanál cukorral. A maradék tojásfehérjét könnyedén verjük fel (nem kell keményre, csak éppen hogy) és a felét adjuk az áfonyás keverékhez.
3. Lépés
A tésztát tegyük egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk kör alakúra, (átmérője legyen 26-28 cm), késsel rajzoljunk egy kört a közepére, a széleitől legyen 4 cm távolság.
4. Lépés
Megkenjük a tetejét a fehérjével és megszórjuk mandulával. A kisebb kör közepére halmozzuk az áfonyát, majd hajtsuk a közepe felé a tészta széleit. Megszórjuk a barna cukorral és mandulával a tetejét. 30 percig sütjük 180°C-on.
Értékelések
(5 / 5)
4 személy értékelt
3 293 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
513 kcal -
Zsír
29g -
Szénhidrát
56g -
Fehérje
9.3g