Mézes-mustáros pulyka recept

2012-04-09
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 2:0 p
  • Elkészítés: 3:0 p

Hozzávalók

1 egész pulyka (belsőségek nélkül)
2 citrom
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1 csokor citromfű
2 ek olívaolaj
8 dl csirke alaplé

A páchoz:
8 dl víz
4-5 evőkanál méz
2-3 ek dijoni mustár
1 csokor kakukkfű
5 gerezd fokhagyma
1 ek bors
1 ek só
2 ek olívaolaj

 

Elkészítés

1. A pulykát egy nagy edénybe tesszük. A pác hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a pulykára, majd azt 1-2 órára, de a jobb íz kedvéért akár egy éjszakára is hűtőbe tehetjük.

2. A sütőt 200°C-ra melegítjük, miközben a pulykát kivesszük a pácból, majd a félbe vágott citromokat, a kakukkfüvet és petrezselymet a hasüregbe töltjük.

3. A pulykát egy olívaolajjal meglocsolt tepsibe fektetjük, majd meglocsoljuk a páccal és a sütőben készre sütjük. Ez egy 5-6 kg pulyka esetében olyan 2-2,5 óra. Sülés közben mindig rálocsoljuk a húsleves alaplével és többször ismételjük, mikor a tepsiből elpárolog a lé. Ha nagyon gyorsan pirulna, akkor betekerhetjük fóliába is.

Tört krumplival, héjában sütött krumplival vagy kakukkfüves krumplival tálaljuk.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

4 774 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Mustáros hagymás csirke

  • Mustáros csirkecsíkok

  • Részeges csirkecomb

  • Sült kolbászkák krumplival és zöldséggel

  • Zöld diós, gesztenyés csirkemell, őzgerincben sütve