Húsgombóc petrezselymes mártással
2012-04-07- Típus: Húsgombóc receptek
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 1:5 p
Hozzávalók
Szósz:
2 evőkanál olívaolaj
3 közepes vöröshagyma
2 evőkanál dijoni mustár
1 dl pálinka
1 pohár vörösbor
2 dl csirkehúsleves
½ csésze tejszín
1 csésze petrezselyem
só
Húsgombóc:
maradék kenyér
1 csésze tej
1 kg darálthús (mindegy milyen állat)
1 tk só
½ tk fekete bors
reszelt sajt
½ csésze apróra vágott petrezselyem
1 tojás
¼ csésze olívaolaj
Elkészítés
1. A húsgombóc elkészítéséhez áztassuk a kenyeret tejbe, hogy megpuhuljon, kb 10 percre. Mikor kivesszük őket a tejből, préseljük ki a tejből a fölösleges folyadékot. Egy nagy keverő tálban keverjük össze a kenyeret, a darálthúst, sót, borsot, a reszelt sajtot, a tojást és a petrezselymet. Keverjük jól össze ahhoz, de ne túl sokáig, mert akkor a húsgombócok nagyon kemények lesznek, csak éppen annyira, hogy összeálljanak. Alakítsunk belőle golflabda méretű golyókat, sorakoztassuk egy tálcára, és tegyük hűtőbe, ameddig elkészítjük a mártást.
2. Melegítsük a 2 evőkanál olajat egy serpenyőben közepes hőfokra. Amikor az olaj forró, hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát és süssük, amíg aranybarna lesz, kb 2 percig. Adjuk hozzá a mustárt, a pálinkát, csökkentsük a hőfokot a felére és főzzük tovább körülbelül 3-4 percig.
3. Adjuk hozzá a vörösbort és főzzük mintegy 15 percig. Vegyük ki a húsgombócokat a hűtőszekrényből. Adjuk hozzá a húsleves alapot a szószhoz, főzzük további 20 percig. A legvégén tehetjük bele a petrezselymet.
4. Melegítsük fel az ¼ csésze olívaolajat egy nagy serpenyőben és süssük meg a húsgombócokat, amíg ropogós lesz a külső részük. Amikor az összes húsgombóc már megfőtt, öntsük hozzá a szószt forgassuk meg benne a gombócokat. Forraljuk fel és főzzük 1-2 percig, majd kapcsolja ki a hőt. Helyezzük a húsgombócokat egy tálra. Keverjük bele a tejszínt a mártásba és azonnal rizzsel tálaljuk.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 320 megtekintés