Hókifli Szani konyhájából
2014-01-21- Hány főre: 6
- Előkészítés: 50 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 1:15 p
Egy régi de ismerős íz, a nagymamák és dédmamák konyhájából.
Hiába van, ami csak zsírral készítve az igazi és bizony a hókifli ide tartozik.
Nagyon kiadós ez az adag, szép termetes és formás kifliket gyárthatunk belőle.
Ha beleharapnál a múltba, akkor szívből ajánlom!
Ezeket szerezd be:
- 20 dkg zsír
- 40 dkg rétesliszt
- egy csipet só
- 1 kis doboz tejföl
- Töltelék:
- 10-12 dkg mák vagy dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- porcukor ízlés szerint, egyéb esetben 1-11/2 ek.
- 1 közepes citrom reszelt héja
- kevés rumaroma (kihagyható)
- illetve, annyi tej, hogy sűrű de semmiképpen sem száraz tölteléket kapjunk
- Végén a hempergetéshez:
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb. 6 dkg porcukor
1. Lépés
A lisztbe szórjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tejfölt és
összeállítjuk cipó formára, ezután 1/2 órát pihentetjük.
Közben összeállítjuk a tölteléket.
2. Lépés
A tésztát 2-3 részre osztjuk, úgy könnyebb dolgozni vele és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.
(Nem jó, ha vékony, így lesz tökéletes és így jó beleharapni :) )
Egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy bögrével (nálam ez 9 cm volt) kiszaggatjuk.
Az egyik felére teszünk egy csapott tk. tölteléket, majd felcsavarjuk.
3. Lépés
Kicsit lesimítjuk a hajtást és a végeket, végül kifli formára igazítjuk.
Mindegyik tésztával így járunk el, a maradék tésztákat összegyúrjuk
és ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.
4. Lépés
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük Őket, majd előmelegített sütőben, 175-180 C°- on világosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.
(Sütőnként eltérhet! )
Ahogy kisült- még forrón- , alaposan meghengergetjük a vaníliás porcukros keverékbe.
Értékelések
(4.3 / 5)
4 személy értékelt
8 046 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
786 kcal -
Zsír
49.7g -
Szénhidrát
75.4g -
Fehérje
13.4g -
Koleszterin
40mg -
Cukor
20.8g