Csokoládés Guinness torta
2012-04-01- Típus: Különleges torták
- Nemzetiség: Ír
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 50 perc
- Elkészítés: 1:20 p
A következő ínyencség egy igazán különleges recept, egyik ír ismerősömtől származik.
Ezeket szerezd be:
- 1 csésze Guinness sör
- 30 dkg vaj
- 3/4 csésze cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg kristálycukor
- 10 dkg barna cukor
- 3/4 csésze tejföl
- 2 tojás
- 2 evőkanál vanília kivonat
- 2 bögre liszt
- 2 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só
- 1/2 csésze vaj
- 8 dl Philly krémsajt (1 csomag)
- 2-3 csésze porcukor
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 140 ° C-ra. Vajazzunk ki egy közepes méretű tortaformát vajjal és fedjük be sütőpapírral.
2. Egy nagy fazékba helyezzük a sört és a vajat. Közepes hőfokon melegítjük, amíg a vaj el nem olvad, ekkor adjuk hozzá a kakaóport és a cukrokat és habverővel keverjük össze őket. Vegyük le a hőfokot, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
3. Egy másik tálban keverjük össze a tejfölt, a tojást, és a vanília kivonat felét, amíg teljesen homogén állagú krémet nem kapunk. Adjuk hozzá a vajas keveréket és habverővel dolgozzuk egymásba az alapanyagokat.
4. Egy másik tálban öntsük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, ezután jön hozzá a sör-vaj keverék, ezt habverővel addig dolgozzuk, amíg teljesen barnás tésztát nem kapunk (ne legyen márványos). Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába. Süssük 50-60 percig tűpróbáig. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni egy rácson. Egy vizezett késsel fussunk körbe a torta szélén és próbáljuk meg óvatosan leszedni a tortagyűrűt a süteményről.
A hideg krémsajt máz elkészítése:
Hozzávalók:
1/2 csésze vaj
1 csomag Philadelphia krémsajt
2-3 csésze porcukor
1. Egy robotgéppel keverjük össze a vajat és a krémsajttal, körülbelül 3 percig közepes sebességen, amíg teljesen sima nem lesz. Kaparjuk le a tál oldalára és aljára gyűlt maradékokat is.
2. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és keverjük össze, majd kis adagokban öntsük hozzá a porcukrot. Néha kóstoljuk, hogy ne legyen túl édes.
3. A krémet töltsük egy habadagolóba vagy csak egyszerűen egy lapáttal vagy egy kanállal kenjük a torta tetejére.
Értékelések
(3.4 / 5)
5 személy értékelt
6 646 megtekintés