Citromos lazac tejszínes szószban

2012-04-02
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 40 perc

A halétel tervezése mindig nehéz, mert minden attól függ, milyen friss árut kapunk éppen a piacon. Hiába térünk be kedvenc üzletünkbe, akkor sem biztos, hogy friss árut kapunk, lehet a szegény hal már napok óta az üveg mögül tekint a világra.  A hal frissen a legjobb, ez tény. Minél frissebb, annál jobb, a végeredmény is annál finomabb lesz. Tehát honnan tudjuk megállapítani, hogy a hal friss-e?

Ha egész halról van szó, akkor ez általában megmondható ránézésre a szeméről, hiszen ha friss, akkor a szeme nem ködös és nincs besüllyedve. Ha filé és a hús felülete kiszáradt és enyhe savanykás illata van, akkor az semmiképp sem jó jel.

A jó étel elkészítéséhez mindig figyeljünk, hogy friss árut vásároljunk és mielőtt megvennék, győződjünk meg róla, hogy az eladó valóban nem több napos árut akar ránk sózni. Ne feledjük: a kereskedelemben sincs barátság, még ha egy nagyon közeli ismerős is áll a pult mögött!

Ezeket szerezd be:

  • 3 evőkanál citromlé
  • 3 dl csésze csirke alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál repceolaj vagy a szőlőmag-olaj
  • fejenként egy nagy lazacfilé
  • Só és bors
  • Petrezselyem

A lazac elkészítése:

1. Öntsük a citromlevet, a húslevest és a tejszínt egy kis edénybe, és alacsony láng felett melegítsük fel. Fedjük le az edényt, és főzzük nagyon óvatosan 10 percig. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

2. Míg a szósz sül, öblítsük le és jól mossuk át a lazacot hideg vízben, és ellenőrizzük, hogy szép tiszta-e a bőre. Töröljük a halat szárazra egy papírtörlővel. Egy serpenyőbe ötjük a repceolajat, de használhatunk bármilyen olívaolajat. Állítsa be tűzhelyet magas hőfokra, és hagyja a serpenyőt felmelegedni 90 másodpercig.

3. Fektessük a halat bőrével lefelé a forró serpenyőben, és vegyük le a hőfokot közepesre. Sózzuk a hal felső oldalát. Egészen addig hagyjuk azon az oldalon, amíg sisteregni nem kezd, kb. 3-5 percig, attól függően, milyen vastag a hal. Egy hüvelyk vastag szeletet körülbelül 5 percig süssünk. Egy fém spatulával, fordítsuk meg a halat, ügyelve arra, hogy a bőre ne váljon le róla. Sózzuk ezt az oldalát is. Süssük 1-5 percig, attól függően, hogy milyen jól átsütve szeretjük a halat. Én közepesen omlósan szeretem, ezért szeletenként olyan 3 percig szoktam hagyni az olajban.

4. Ezután fordítsuk le a lazacot a serpenyőre bőrrel felfelé, majd ráöntjük az elkészített citromos szószunkat. Csak addig kell benne hagyni, hogy a szósz beszivárogjon a húsba (1-2 perc). Tálaláskor öntsük le a serpenyőben keletkezett szósszal, díszítsük petrezselyemmel vagy citromkarikával és tálaljuk azonnal. Rizzsel vagy salátával egyaránt laktató!

Fogás: Cimkék: Hozzávalók: , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.4 / 5)

4.4 5 7
Értékeld a receptet!

7 személy értékelt

12 868 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sült lazac spárgával, borsóval, spenóttal és dióval

  • Sült lazac batátával, paradicsommal, spárgával és zöldborsóval

  • Füstölt lazac mézdinnyével

  • Sült lazacfilé mángold ágyon csiperkegombával

  • Aranykeszeg sóban sütve

Kommentek