Pezsgős spárga-újhagyma krémleves cipóban

2016-05-23
  • Hány főre: 2
  • Előkészítés: 5 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 50 perc

Bár még aranyárban mérik a spárgát, nem tudtam ellenállni. Már nagyon várom a tavaszt. Bár itt – Budán – nem igen panaszkodhatunk, eddig meglepően enyhe volt a tavasz, s komolyabb hóesésben sem volt részünk.

Ezeket szerezd be:

  • 6 db fehér spárga
  • 3 db zöld spárga
  • 3 db újhagyma (zöldjével)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 szál snidling
  • 1 db burgonya
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 ek vaj
  • 1 db zöldségleveskocka
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl pezsgő (száraz)
  • 1 tk liszt
  • 1 db cipó
  • 3 dkg sajt
  • 4 dl víz

1. lépés

A spárgák annyira zsengék, hogy nem hámozom még a fehéret sem, s a végükből is épp hogy levágok valamennyit. Feldarabolom. Az újhagymát szeletelem, a zöldjéből elteszek egy keveset. A fokhagymát és a snidling felét aprítom. A krumplit meghámozom, kockára vágom.

2. lépés

Egy lábasban kevés vajon megdinsztelem a hagymákat, majd a krumplit, ráöntöm a vizet. Fűszerezem.

3. lépés

Közben lereszelem a sajtot.

4. lépés

Amikor a krumpli már félig megfőtt, hozzáadom a spárgákat is.

5. lépés

Amikor már minden puha, hozzáöntöm a tejszínt, a pezsgőt. Kézi botmixerrel pürésítem, de úgy, hogy azért maradjanak darabos zöldségek is. Beleszórom a lisztet. Felforralom.

6. lépés

A cipót egy serpenyőbe teszem, alá kevés olívaolajat locsoltam. A levesből merek a cipóba, rászórom a sajtot, s beteszem a 180 °C fokra előmelegített sütőbe. Hőlégkeverésen 5 percig sütöm, majd átkapcsolok grillfokozatra (200 °C fok).

7. lépés

10 perc után kiveszem, beleöntöm a pezsgőt, szórok még rá sajtot, újhagymát, s díszítem snidlingszárakkal.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 201 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fehérboros-tejszínes medvehagyma-krémleves

  • Sütőtökkrémleves resztelt csirkemájjal és gombával

  • Cukkini krémleves levesgyönggyel

  • Sütőtökös krémleves

  • Fehérboros fokhagymakrémleves sajttal és pirítóssal

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    945 kcal
  • Zsír

    21,6 g
  • Koleszterin

    39 mg
  • Szénhidrát

    152,2 g
  • Cukor

    15 g
  • Fehérje

    27,9 g