Áfonyás palacsinta recept

2012-04-01
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 10 perc
  • Elkészítés: 30 perc

Azok a jó amerikaiak milyen sok mindent adtak nekünk? A krumplit, a kukoricát, a Coca-colát, a McDonald’s-ot, a KFC-t, a gazdasági válságot és természetesen a hamisítatlan reggeli palacsintájukat! Most egy áfonyás változatot olvashatsz.

Ezeket szerezd be:

  • 3 bögre liszt
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 nagy tojás
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • fekete áfonya

Elkészítés: 

1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, szódabikarbóna, cukor) egy nagy tálban. Egy külön tálban habverővel a tojást, majd a  tejet. Öntsük a nedves hozzávalókat és a száraz hozzávalókat össze és egy fakanállal jól keverjük el. Öntsük hozzá az olvasztott vajat. Ne keverjük túl! A keverék egy kicsit csomós lesz, de ez nem baj.  Ne feledjük, az amerikai palacsinták vastagabbak, mint a mi hazai fajtánk, nem kell túl hígra készíteni a tésztát, ezért ha nagyon sűrűnek találjuk, akkor se adjunk hozzá tejet vagy vizet, ahogy itthon szokás. Mossuk meg az áfonyát, majd pottyantsuk bele a tésztába őket. Párszor kavarjuk meg.

2. Vegyünk elő egy nagy serpenyőt és kezdjük el melegíteni közepes hőfokon. Tegyünk olajat a serpenyőbe vagy egy kevés vajjal kenjük meg. Egy merőkanál vegyünk ki annyi tésztát, amekkora palacsintákat szeretnénk és helyezzük a serpenyő közepére. Ne egyengessük el, hanem hagyjuk hogy szétfolyjon. Amikor a tészta elkezd buborékozni (kb. 2-3 perc), akkor egy fém spatula segítségével megfordítsuk őket. Egy perc múlva már a másik oldala is kész lesz, akkor jó, ha sötétebb arany vagy aranybarna a színe. Ne feledjük el, hogy a sütési idő a másik oldalon mindössze körülbelül fele olyan hosszú, mint az első oldalon. Én minden egyes újabb palacsintánál szoktam egy kis olajat tenni a serpenyőbe, hogy biztosan ne égjen le, még ha jó minőségű serpenyőről van szó, akkor is történhetnek balesetek.

A palacsintákat még melegen, lekvárral, juharsziruppal vagy csak simán tálaljuk.

Fogás: Cimkék: Hozzávalók: , , , , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

2 932 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Joghurtos szederfagyi

  • Szilvás-almás cobbler

  • Diétás meggyes pite

  • Citromtorta gluténérzékenyeknek

  • Sonkás batyu