Tojáslikőr
2012-04-09- Típus: Karácsonyi recept, Krémek, habok, Tojáslikőr
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 1:20 p
A Karácsonyi menű nálunk rendszerint kiegészül egy kis tojáslikőrrel, amit a vendégek előszeretettel fogyasztanak a nehéz főételek után.
Ezeket szerezd be:
- 6 dl tej
- 8 dkg cukor
- 0,5 dl brandy
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 rúd vanília
- 1 kk szerecsendió
- 2 lapzselatin
- 1 kk fahéj
- 4 nagyobb tojássárgája
- 4 dl tejszín
Elkészítés
1. A tejet a vaníliás cukorral, a vanília aromával, a fahéjjal és szerecsendióval közepes lángon felforraljuk, majd levesszük a tűzről és 1 órán át pihentetjük és hűlni hagyjuk.
2. A tojássárgákat a cukorral, a brandyvel és a vanília rúd kiszedett magjaival habosra keverjük. A tejes keveréket visszatesszük a tűzhelyre, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásos keveréket és lassú tűzön besűrítjük. (5 perc)
3. A zselatin lapokat elkészítjük (hideg vízben állni hagyjuk 5 percig, hogy feloldódjanak, majd kicsavarjuk őket) és belekeverjük a tűzön lévő keverékbe. előveszünk egy nagyobb edényt, mint amiben a likőrt főztük, tele töltjük hideg vízzel és a likőrös edényt beleállítjuk, hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
4. A tejszínt habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tejes-tojásos keverékbe.
Én pudingos pohárkákban szoktam tálalni.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
4 652 megtekintés