Spárgás Risotto
2012-04-02- Típus: Keményítő nap, Rizottó receptek
- Nemzetiség: Olasz
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 35 perc
A spárgát nem használják sokan, minden háziasszony úgy gondolja, hogy az elit mag fogyasztja az éttermekben, pedig minden nagyobb szupermarketben lehet kapni. Nagyon jó krémlevest lehet készíteni belőle, kiváló párolva a nehéz húsok mellé, de most egy különleges olasz receptet olvashattok.
Ezeket szerezd be:
- 30-40 dkg spárga
- 4 evőkanál vaj
- 1/2 csésze mogyoróhagyma
- 2,5 csésze rizs
- 1,5 dl száraz fehérbor
- Körülbelül 6 dl csirkealaplé
- parmezán sajt
- Só és bors
Elkészítés:
1. Készítsük elő a spárgát, törjük le a kemény végét. Vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra. Ha a spárga különösen nagy, vágjuk még kisebb (falatnyi méretű) darabokra. Forraljunk egy lábasban egy liter vizet, s főzzük meg a spárgákat 2 percig, amíg a színük kicsit halványabb lesz, mikor ezt elértük, vegyük ki a vízből őket és jól mossuk meg.
2. 3 vagy 4 literes fazékban olvasszuk meg 3 evőkanál vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a hagymát és főzzük néhány percig, amíg áttetsző nem lesz. Hozzáadjuk a rizst és főzzük 2 percig, kevergetve, nehogy leégjenek a szemek. Míg a hagyma párolódik, melegítsük fel egy másik edényben az alaplevet.
3. A 2 perc letelte után adjuk hozzá a rizshez a bort. Lassan keverjük, így a rizs felszívja a folyadékot. Keverjük gyakran, ez segít megelőzni, hogy a rizs a fazék aljára ragadjon. Folytatjuk a főzést és keverést, hozzátéve egy kis húslevest egy időben, mindig várjuk meg, hogy a rizs az összes folyadékot felszívja, ezzel egyidejűleg puhulni is fog. 15-20 perc múlva kóstolgassuk, hogy a rizs elég puha-e, ha igen, levehetjük a tűzről.
4. Finoman keverjük bele a parmezánt, a maradék 1 teáskanál vajat a spárgát a rizsünkhöz. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Azonnal tálaljuk.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
4 207 megtekintés