Spárgás Risotto

2012-04-02
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 35 perc

A spárgát nem használják sokan, minden háziasszony úgy gondolja, hogy az elit mag fogyasztja az éttermekben, pedig minden nagyobb szupermarketben lehet kapni. Nagyon jó krémlevest lehet készíteni belőle, kiváló párolva a nehéz húsok mellé, de most egy különleges olasz receptet olvashattok.

Ezeket szerezd be:

  • 30-40 dkg spárga
  • 4 evőkanál vaj
  • 1/2 csésze mogyoróhagyma
  • 2,5 csésze rizs
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • Körülbelül 6 dl csirkealaplé
  • parmezán sajt
  • Só és bors

Elkészítés:

1. Készítsük elő a spárgát, törjük le a kemény végét. Vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra. Ha a spárga különösen nagy, vágjuk még kisebb (falatnyi méretű) darabokra. Forraljunk egy lábasban egy liter vizet, s főzzük meg a spárgákat 2 percig, amíg a színük kicsit halványabb lesz, mikor ezt elértük, vegyük ki a vízből őket és jól mossuk meg.

2. 3 vagy 4 literes fazékban olvasszuk meg 3 evőkanál vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a hagymát és főzzük néhány percig, amíg áttetsző nem lesz. Hozzáadjuk a rizst és főzzük 2 percig, kevergetve, nehogy leégjenek a szemek. Míg a hagyma párolódik, melegítsük fel egy másik edényben az alaplevet.

3. A 2 perc letelte után adjuk hozzá a rizshez a bort. Lassan keverjük, így a rizs felszívja a folyadékot. Keverjük gyakran, ez segít megelőzni, hogy a rizs a fazék aljára ragadjon. Folytatjuk a főzést és keverést, hozzátéve egy kis húslevest egy időben, mindig várjuk meg, hogy a rizs az összes folyadékot felszívja, ezzel egyidejűleg puhulni is fog. 15-20 perc múlva kóstolgassuk, hogy a rizs elég puha-e, ha igen, levehetjük a tűzről.

4. Finoman keverjük bele a parmezánt, a maradék 1 teáskanál vajat a spárgát a rizsünkhöz. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Azonnal tálaljuk.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

4 207 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Mexikói zöldséges rizottó

  • Májas rizs

  • Csiperkegombás rizs

  • Rizottó tengerész módra

  • Gombás rizotto