Rizskók baracklekvárral (Rizscoch)
2012-04-02- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 50 perc
Régi családi recept, az iskolai menzán is már nagy kedvenc volt. Az elkészítése könnyű, finom esti csemege.
Ezeket szerezd be:
- 35 dkg rizs
- 1/2 l víz
- 1/2 l tej
- késhegynyi só
- 10 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 3 tojás
- fél citrom reszelt héja
- 1 ek zsemlemorzsa
- baracklekvár
Elkészítés:
- A rizst felöntjük fél l hideg vízzel és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
- Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet, felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
- Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
- A vajat és a tojássárgákat habosra kebverjük a cukorral, majd belereszeljük a citromhéjat.
- A tojásfehérjéket habbá verjük. Mikor már kemény, vigyázzunk, hogy ne törjük meg, adjunk hozzá 2-3 nagykanál barack- vagy bármilyen ízű lekvárt, ínyencek egy kis fahéjat is rejthetnek bele. :)
- A vajas keveréket a rizshez forgatjuk, majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
- Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe egyengetjük a tésztát, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje barnulni nem kezd.
- Várjuk meg míg kihűl, tálalni csak akkor szabad. A tetejét porcukorral, fahéjjal, kakaóval vagy lekvárral is ízesíthetjük.
Egészségedre!
Értékelések
(3.5 / 5)
20 személy értékelt
28 540 megtekintés