Rákóczi túrós
2014-04-15- Típus: Cukrász sütemény
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 55 perc
Anyum szokta készíteni, sokáig nem is szerettem de aztán ez teljesen megváltozott!
Mára nagy kedvencem lett, bár bevallom Én a tetejéről a habot leszedegetem, mert ami alatta van jobban bejön, sőt még a tésztája is isteni magában, így van, hogy rétegekre bontom. Nem túl „nagylányos”, ahogy eszem de Istenem, ez van.
Sajnos nem az a kimondottan konyhapénz kímélő desszert.
Ezeket szerezd be:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 40 dkg margarin
- 4 tojássárgája
- reszelt citromhéj
- Töltelék:
- 80 dkg túró
- 4 tojássárgája
- reszelt citromhéj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- Tojáshab:
- 8 tojásfehérje
- 40 dkg kristálycukor
- 25 dkg baracklekvár
1. Lépés
A tésztához a margarint és a lisztet összedolgozzuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Lehetőség szerint gyorsan dolgozzunk vele.
Fél órát pihentetjük a hűtőben, majd fél cm vastagra kinyújtjuk.
2. Lépés
kb. 180 C°-on félig megsütjük, majd megkenjük a lekvárral. A krém hozzávalóit összekeverjük, majd egyenletesen a tésztára terítjük, és 160 C°-on 15 percig sütjük.
3. Lépés
A keményre vert tojáshabot eloszlatjuk rajta, vagy nyomózsákkal mintázva tesszük a krém tetejére.
Ezután a sütőbe visszatéve kiszárítjuk. Kissé megpiríthatjuk, persze nem túlzottan. :)
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
5 626 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
1,278 kcal -
Zsír
47.7g -
Szénhidrát
189.5g -
Fehérje
28.7g -
Koleszterin
218mg -
Cukor
119.6g