Póréhagymás paszternák leves

2012-04-01
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 40 perc

Mi is az a paszternák?

Sokan biztos felteszik magukban a kérdés, ha meghallják az említett szót. Pedig nem kell nagy ördöngösségre gondolni, hiszen mindenki ismeri. A háziasszonyok többsége csak úgy emlegeti: fehérrépa.

A pasztinák a sárgarépával rokon Európában őshonos gyökérzöldség. Vidéken több néven is emlegetik: pasztinák, paszternák, fehérrépa, olaszrépa.

Ezeket szerezd be:

  • 2 evőkanál vaj
  • 3 póréhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg paszternák, hámozott és apróra vágott
  • 2 csík citromhéj
  • 1-2 teáskanál só
  • 8 dl csirkehúsleves
  • 2 dl csésze víz
  • petrezselyem
  • 1 evőkanál citromlé

A leves elkészítése:

1. Dobjuk a vajat egy 4-6 literes fazékba és közepes lángon olvasszuk fel. Adjuk hozzá az apróra vágott póréhagymát. Forgassuk meg benne, hogy a hagyma összes oldalát érje a vaj. Ha a póréhagymák elkezdenek sisteregni, csökkentsük a hőfokot, és fedjük le, ha nagyon serceg egy pár evőkanál vizet adhatunk hozzá. Főzzük, amíg megpuhul, de ne hagyjuk megbarnulni a hagymát.
2. Adjuk hozzá a meghámozott és apróra vágott paszternákot és az olívaolajat, szórjunk rá sót. Öntsük hozzá az húslevest és reszeljük bele a citromhéjat. Forraljuk fel csökkentve a hőfokot, s pároljuk. Fedjük le és főzzük, amíg a paszternák teljesen meg nem puhul, legalább 30 percig.
3. Hozzáadjuk a petrezselymet. Pürésítsük fel a levest vagy egy botmixer segítségével vagy öntsük át egy turmixgépbe. Ha elég pépes, keverjük hozzá a citromlevet, és adjunk hozzá sót ízlés szerint, ha szükséges.Díszítsük frissen őrölt fekete borssal, egy kevés olíva olajjal locsoljuk meg, és apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával szórjuk a tetejét.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

1 931 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Zöldséges spárgaleves

  • Erdélyi tárkonyos-medvehagymás zöldségleves

  • Kertészlány leves

  • Medvehagymás zöldségleves mozzarellával

  • Mexikói zöldségleves füstölt sajttal