Mandulás holdacskák

2012-04-02
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 35 perc

A mandulás holdacskák gyerekkorom meghatározó szereplői voltak, főleg Karácsonykor mindig kaptak helyet az asztalon. A sütemény kiváló esti nasinak is a téli napokon egy kis forró teával vagy forrócsokival, de esős napokon a barátainkat is megkínálhatjuk belőle. Ha egy lezárható dobozban tartjuk és nem hagyjuk kiszáradni, akkor nagyon sokáig, 2-3 hétig is elállnak.

Ezeket szerezd be:

  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 35 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál mandula kivonat
  • 35-40 dkg liszt
  • őrölt mandula
  • porcukor

Elkészítés:

1. A vajat olvasszuk fel (elég a mikróban 20-30 másodpercre betenni ) és tejszínnel valamint a cukorral keverjük össze, amíg szép krémes állagú nem lesz. Ekkor adhatjuk hozzá a kivonatokat és az őrölt mandulát.
2. Adjuk hozzá az átszitált lisztet. Alaposan keverjük össze.
3. Csippentsünk le a tésztából közepes darabokat (a tészta kicsit omlós), és alakítsunk belőle körülbelül egy centiméter átmérőjű gilisztákat, majd próbáljunk meg kis holdacskákat formálni belőle. Helyezzük a kész holdakat egy sütőpapírra és süssük 130° C-on 15-20 percig, vagy amíg világos aranybarna nem lesz.
4. A sütőből kivéve porcukorral meghintve tálaljuk. Ha kreatívak akarunk lenni, akkor a végét olvasztott étcsokiba is márthatjuk, a gyerekek imádni fogják.
Ezután tegyük zárható dobozba, hogy sokáig elálljanak. Ünnepekre teával, vagy csak a hirtelen érkezett vendégeknek is kiváló!

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

2,132 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Narancsos teasütemény

  • Szilvás papucs Marcsitól

  • Monte Carlo teasütemény

  • Diós angyalszem

  • Citromos csókok