Lapozós, tekercses kalács

2013-12-01
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 1:30 p
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 2:0 p

Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják :) A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! :)

Ezeket szerezd be:

  • A tésztához:
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 7,5 dkg Rama margarin
  • csipet só
  • A töltelék lehet:
  • fahéj-porcukor
  • kakaópor-porcukor
  • mák-porcukor
  • dió-porcukor keveréke vagy mindez lekvárral megbolondítva
  • esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint
  • kenéshez:
  • olaj, tej

1. lépés

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával, a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

2. lépés

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet. Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel és, mint a bejglit felcsavarjuk.

3. lépés

A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át. Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.
Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

 

Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat :)

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1,203 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Sajtos-tejfölös pogácsa

  • Tarkedli recept

  • Kakaós-vaníliás tekercs

  • Kétmagvas pogácsa

  • Túróval töltött fánk

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    749 kcal
  • Zsír

    20.2g
  • Koleszterin

    110mg
  • Szénhidrát

    122.9g
  • Cukor

    21.9g
  • Fehérje

    19.1g