Körtés-bodzás rétes

2013-12-30
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 55 perc

Maradt tavalyról egy kisebb üveg körte-bodza dzsem, amit mindenképpen sütibe szerettem volna felhasználni. Akinek nincs körte-bodza dzsem raktáron, az elkészítheti frissen is a tölteléket, ha esetleg van lefagyasztva bodza, ki ne hagyjuk belőle, ha nincs, akkor tegyünk hozzá bodza szörpöt! ;)

Ezeket szerezd be:

  • 3-4 lapos rétes
  • 4-5 db körte
  • bodza virág vagy szörp, ízlés szerint(szörp esetén az édesítési arányokra ügyeljünk)
  • 1 citrom leve
  • kb. 3 ek. cukor(szánk íze szerint alakítsuk)
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • tejföl a rétes tetejére
  • porcukor a tálaláshoz

1. Lépés

A köréket megpucoljuk, magházat eltávolítjuk és felkockázzuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a bodzát vagy a szörpöt és a citrom levét. Azután addig főzzük kis lángon, míg kellemes állagú dzsemet nem kapunk, ez olyan 20-25 perc főzési időt jelent. Elzárjuk és hagyjuk hűlni.

2. Lépés

A rétes lapokat nedves ruhára terítjük és megkenjük olajjal, ill. megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával.
A rétes széleinél elhagyunk 1-2 cm-ert, majd hosszában egy csíkban beletesszük a tölteléket.

3. Lépés

A töltelék tetejét ismét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük.
A végeit behajtjuk, a tetejét pedig lekenjük tejföllel.

4. Lépés

Előmelegített sütőben, 175 C°-on arany barnára sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, majd szeleteljük és, ha még szükséges, ismét porcukrozzuk.

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1,095 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Ezerízű rétes

  • Háromízű palacsintás rétes

  • Tökös, mákos, meggyes rétes

  • Túrós, mazsolás rétes

  • Túrós rétes

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    444 kcal
  • Zsír

    18.6g
  • Szénhidrát

    67.9g
  • Fehérje

    3.1g
  • Koleszterin

    2mg
  • Cukor

    26.5g