Körtés-bodzás rétes
2013-12-30- Típus: Rétesek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 55 perc
Maradt tavalyról egy kisebb üveg körte-bodza dzsem, amit mindenképpen sütibe szerettem volna felhasználni. Akinek nincs körte-bodza dzsem raktáron, az elkészítheti frissen is a tölteléket, ha esetleg van lefagyasztva bodza, ki ne hagyjuk belőle, ha nincs, akkor tegyünk hozzá bodza szörpöt! ;)
Ezeket szerezd be:
- 3-4 lapos rétes
- 4-5 db körte
- bodza virág vagy szörp, ízlés szerint(szörp esetén az édesítési arányokra ügyeljünk)
- 1 citrom leve
- kb. 3 ek. cukor(szánk íze szerint alakítsuk)
- zsemlemorzsa
- olaj
- tejföl a rétes tetejére
- porcukor a tálaláshoz
1. Lépés
A köréket megpucoljuk, magházat eltávolítjuk és felkockázzuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a bodzát vagy a szörpöt és a citrom levét. Azután addig főzzük kis lángon, míg kellemes állagú dzsemet nem kapunk, ez olyan 20-25 perc főzési időt jelent. Elzárjuk és hagyjuk hűlni.
2. Lépés
A rétes lapokat nedves ruhára terítjük és megkenjük olajjal, ill. megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával.
A rétes széleinél elhagyunk 1-2 cm-ert, majd hosszában egy csíkban beletesszük a tölteléket.
3. Lépés
A töltelék tetejét ismét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük.
A végeit behajtjuk, a tetejét pedig lekenjük tejföllel.
4. Lépés
Előmelegített sütőben, 175 C°-on arany barnára sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, majd szeleteljük és, ha még szükséges, ismét porcukrozzuk.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 706 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
444 kcal -
Zsír
18.6g -
Szénhidrát
67.9g -
Fehérje
3.1g -
Koleszterin
2mg -
Cukor
26.5g