Túrós, mazsolás rétes
2013-11-17- Hány főre: 6
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 45 perc
Gyerekkoromban gyakran segédkeztem nagyanyámnak rétes készítésnél. Egy nagyméretű asztalra terített egy abroszt, s azon húzogattuk az asztalt számtalanszor körbetáncolva a tésztát lehelet vékonyra, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint sehol se szakadjon meg. No de, hol van ma ekkora asztal, s hol van erre idő. Ó nem vajjal, hanem olvasztott disznózsírral kenegette a tésztát. Töltés után pedig egy konyharuhával feltekertük. Az eredmény isteni volt, a tészta papirusz vékonyságú volt, az íze pedig csodálatos. Szerintem ma már csak faluhelyen készül ehhez hasonló néhány idős mamóka konyhájában.
Ezeket szerezd be:
- 1 csomag réteslap
- 50 dkg tehéntúró
- 1 ek tejföl
- 2 db tojás
- 4 ek cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 ek mazsola
- 5 cl rum
- 1 ek vaj
- zsemlemorzsa
- vaníliás cukor
1. lépés
A mazsolát beáztatom a rumba.
A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a tojást, a cukrot, a reszelt citromhéjat összekeverem.
2. lépés
Az első tésztalapot ráfektetem a sütőpapírral kibélelt tepsire, bekenem olvasztott vajjal, majd ráteszem a következő három réteget. Mindegyiket megkenem. Az utolsóra szórok kevés zsemlemorzsát, majd rásimítom a tölteléket, ismét szórok rá zsemlemorzsát, majd jönnek az újabb rétegek.
3. lépés
Végül megkenem a tetejét és az oldalát olvasztott vajjal, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s légkeverésen kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm..
Felszeletelem, s megszórom vaníliás cukorral.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
3 194 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
368 kcal -
Zsír
17.5g -
Szénhidrát
32.3g -
Fehérje
16.1g