Káposztás lepény

2012-12-21
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 3:0 p

Vettem egy klassz sütőforma szettet és gondoltam, hogy kipróbálom valamelyik recepten. Ez most a káposztás lepény lett. Bár ezt is többféle módon lehet készíteni, most kicsit extráztam, de ígérem, hogy készítek majd egy könnyű verziót is.

Ezeket szerezd be:

  • 30 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg finom Liszt
  • 1,5 dl Tej
  • 1 csapott evőkanál Só
  • 1 csipet Cukor
  • 3 dkg Élesztő
  • 1 dl Olaj
  • 3 db Tojás
  • Margarin
  • °°°° Töltelékhez: °°°°
  • 10 dkg Káposzta
  • 1 db Vöröshagyma
  • 2 evőkanál Olaj
  • 1 evőkanál Cukor
  • 10 dkg Szójagranulátum
  • 1 evőkanál Ecet
  • Bors
  • Köménymag

1. lépés

A finomlisztet és a graham lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, olajjal, kettő tojással és 1 dl langyos tejjel. Jól gyúrjuk össze, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Ha esetleg a tej kevés, akkor igény szerint nyugodtan öntsünk hozzá még. A tésztát takarjuk le és kelesszük egy langyos-meleg helyen 1 órán keresztül.

2. lépés

Amíg a tésztán kell, addig folytatjuk a töltelékkel. A cukrot megpirítjuk két evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a sózott, de levétől kicsavart szeletelt káposztát és a szintén szeletekre vágott vöröshagymát. Egy kis borssal és köménymaggal fűszerezzük ízlésünk szerint, majd egy pár percig dinszteljük.

3. lépés

Adjuk hozzá a vízben áztatott szóját és addig dinszteljük tovább, amíg az összes nedvesség el nem párolog. Ahogy elpárolgott öntsünk bele ecetet és várjuk meg, míg kihűl a töltelék.

4. lépés

A megkelt tésztát szedjük két felé. Az egyik részét egy margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe helyezzük a méretére kinyújtva. Ezen a rétegen szépen eloszlatjuk a káposztás tölteléket, majd a tészta másik felével befedjük azt. A tetejét kenjük be tojással és ízlés szerint tehetünk rá valami magos dolgot (pl.: szezámmag, lenmag, köménymag stb., de persze nem kötelező). Helyezzük be a sütőbe és közepes fokozaton süssük körülbelül 40-45 percen keresztül, egészen addig, míg aranybarna nem lesz a finomság.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 133 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fahéjas kalács

  • Szénhidrát csökkentett túrós batyu

  • Sajtos-tejfölös pogácsa

  • Tarkedli recept

  • Kakaós-vaníliás tekercs

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    1029 kcal
  • Összes Zsír

    51,5 g
  • Koleszterin

    133 mg
  • Szénhidrát

    109 g
  • Cukor

    7,6 g
  • Fehérje

    21,8 g