Káposztás lepény
2012-12-21- Típus: Leveles és kelt tészták
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 60 perc
- Elkészítés: 3:0 p
Vettem egy klassz sütőforma szettet és gondoltam, hogy kipróbálom valamelyik recepten. Ez most a káposztás lepény lett. Bár ezt is többféle módon lehet készíteni, most kicsit extráztam, de ígérem, hogy készítek majd egy könnyű verziót is.
Ezeket szerezd be:
- 30 dkg Graham-liszt
- 20 dkg finom Liszt
- 1,5 dl Tej
- 1 csapott evőkanál Só
- 1 csipet Cukor
- 3 dkg Élesztő
- 1 dl Olaj
- 3 db Tojás
- Margarin
- °°°° Töltelékhez: °°°°
- 10 dkg Káposzta
- 1 db Vöröshagyma
- 2 evőkanál Olaj
- 1 evőkanál Cukor
- 10 dkg Szójagranulátum
- 1 evőkanál Ecet
- Só
- Bors
- Köménymag
1. lépés
A finomlisztet és a graham lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, olajjal, kettő tojással és 1 dl langyos tejjel. Jól gyúrjuk össze, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Ha esetleg a tej kevés, akkor igény szerint nyugodtan öntsünk hozzá még. A tésztát takarjuk le és kelesszük egy langyos-meleg helyen 1 órán keresztül.
2. lépés
Amíg a tésztán kell, addig folytatjuk a töltelékkel. A cukrot megpirítjuk két evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a sózott, de levétől kicsavart szeletelt káposztát és a szintén szeletekre vágott vöröshagymát. Egy kis borssal és köménymaggal fűszerezzük ízlésünk szerint, majd egy pár percig dinszteljük.
3. lépés
Adjuk hozzá a vízben áztatott szóját és addig dinszteljük tovább, amíg az összes nedvesség el nem párolog. Ahogy elpárolgott öntsünk bele ecetet és várjuk meg, míg kihűl a töltelék.
4. lépés
A megkelt tésztát szedjük két felé. Az egyik részét egy margarinnal kikent és kilisztezett tepsibe helyezzük a méretére kinyújtva. Ezen a rétegen szépen eloszlatjuk a káposztás tölteléket, majd a tészta másik felével befedjük azt. A tetejét kenjük be tojással és ízlés szerint tehetünk rá valami magos dolgot (pl.: szezámmag, lenmag, köménymag stb., de persze nem kötelező). Helyezzük be a sütőbe és közepes fokozaton süssük körülbelül 40-45 percen keresztül, egészen addig, míg aranybarna nem lesz a finomság.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
4 226 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
1029 kcal -
Összes Zsír
51,5 g -
Koleszterin
133 mg -
Szénhidrát
109 g -
Cukor
7,6 g -
Fehérje
21,8 g