Gyömbéres korongok

2012-04-02
Gyömbéres korongok
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 15 perc
  • Elkészítés: 40 perc

Ezeket szerezd be:

  • 30 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 evőkanál méz
  • 1 nagy tojás

Elkészítés:

1. Szitáljuk össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, majd tegyük félre pihenni.
2. Egy robotgéppel dolgozzuk el a vajat és a cukrot közepes sebességen, amíg könnyű és puha nem lesz a keverékünk. Adjuk hozzá a mézet, a tojást, a vanília kivonatot és keverjük tovább még körülbelül 1-2 percig. Ügyeljünk arra, hogy lekaparjuk a tál oldalára és a robotgépre ragadt tésztát, semmi ne maradjon fölöslegnek.
3. Lassan belekeverjük a száraz hozzávalókat és keverjük addig, amíg a tészta sima és egyenletes nem lesz.
4. Vegyünk elő egy nyújtódeszkát és enyhén lisztezzük be a munkafelületet, a tésztát osszuk két egyenlő részre. Finoman gyúrjuk meg őket és csináljunk mindkettőből egy nagy labdát. Csomagoljuk be egy fóliába és 2-3 órára, de ha lehet, több időre hagyjuk hidegben.

5. A pihenés közben melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A pihenés után a két tésztát nyújtsuk ki a lapon, körülbelül 3-4 milliméter vastagra. Készítsünk a következő alapanyagból egy keveréket:  1/4 csésze cukor, 2 teáskanál fahéj és 2 teáskanál gyömbér. Szórjuk meg mindkét tészta tetejét egyenletesen, majd a sodrófával kicsit nyomkodjuk a tészta tetejébe a fűszereket.
6. Vegyünk elő egy pogácsaszaggatót és kezdjünk el a tésztákból kis köröket vágni, de ha van az otthonunkban, akkor másmilyen formákat is lehet használni (Valentin-napra szívecskét, Karácsonykor fenyőfát) a lényeg, hogy érezzük jól magunkat a művelet közben, akár egyedül, akár a gyerkőcökkel csináljuk. Most kiélhetjük a fantáziánkat.
7. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a korongokat, hagyjunk nekik elég helyet, mert sülés közben nőni fognak még! Süssük 10-13 percig, vagy amíg sötét aranybarnára változik. Sűrűn nézzük, mert nagyon hamar leégnek! A tepsiből nem szabad melegen kivenni őket, mert törnek, meg kell várni, míg kihűlnek.

Teával, kávé vagy forrócsoki mellé ideális vagy filmnézés közben is majszolhatjuk!

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2,604 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Csokis pudingos keksz

    Pudingos keksz recept

  • Zserbó korongok

    Zserbó korongok

  • Kókuszos tekercs

    Kókuszos tekercs

  • Mogyoróvajas kekszek

    Mogyoróvajas kekszek

  • Zabpelyhes keksz

    Zabpelyhes keksz