Csokis, mézes-grízes habcsók torta

2014-07-07
  • Hány főre: 8
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 2:0 p
  • Elkészítés: 2:30 p

Egy kisebb emeletes tortácska készült nagypapám szülinapjára, a kedvenc süti krémemmel, azaz a mézes krémes, krémjével.

Ezeket szerezd be:

  • Tészta:
  • 3 egész tojás
  • 19 dkg liszt
  • 19 dkg cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl langyos víz
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém:
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 6 dl tej
  • 5 csapot ek. búzadara
  • 2 ek. méz
  • min. 5 dkg étcsoki
  • Habcsók:
  • 3 tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 tk. keményítő
  • Továbbá:
  • 4 kockányi étcsoki
  • kevés olaj
  • tortadara díszítés gyanánt

1. Lépés

A habcsókkal kellene kezdeni, mert bár maga az elkészítés nem időigényes, a sütési idő tovább tarthat. Én most nem készítettem olyan keményre, mint a karácsonyi habkarika verziót, így lágyabb, szerintem finomabb is lett, a tortához jobban passzolva.

A habcsókhoz mákszemnyi sóval és az apránként adagolt cukorral valamint keményítővel, kemény habot készítünk.
Habzsákba töltve, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk. Alacsony hőfokon pár órát sütjük ill. szárítjuk.

2. Lépés

Ha nagyobb hőfokon készítjük és kevesebb idő alatt, addig süssük, míg a külseje nem szilárdul meg és próbaképpen a papírról elmozdítva, már könnyen feljön. Ha belül lágyabb az nem baj.

3. Lépés

A tészta hozzávalóit összekeverjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, kikent vagy sütőpapírral bélelt tetszőleges méretű formában. (24-es vagy 26-os torta forma a maximum, amire elegendő az adag és melyből 1 lapot tudunk sütni vagy két kisebb formában sütve(13-18 cm), két lapot tudunk sütni). A kész lapot, lapokat rácson kihűtjük.

4. Lépés

A krémhez, kevés tejben kikeverjük a darát a kétféle cukorral, majd a többi tejhez öntve a csokival együtt csomómentesre főzzük. Ha kihűlt a mézet és a puha margarint is beledolgozzuk.

5. Lépés

A lapokat félbe vágjuk. Tálra helyezzük a legalsót. Megkenjük, majd a tetejét is. Jöhet a kisebb lap fele, azt is megkenjük, majd annak a tetejét is bevonjuk a krémmel. A habcsókokkal díszítjük, és vízgőz felett megolvasztott, kevés olajjal kikevert étcsokival meglocsoljuk. Az oldalát ill. a tetejét tortadarával díszítjük.

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(4.2 / 5)

4.2 5 5
Értékeld a receptet!

5 személy értékelt

6 774 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Amerika kapitány torta

  • Red Velvet Cake Gizitől (Vörös bársony torta)

  • Zserbó torta

  • Monster High babatorta

  • Tiramisu torta Henitől

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    819 kcal
  • Zsír

    40g
  • Szénhidrát

    109.3g
  • Fehérje

    10g
  • Koleszterin

    69mg
  • Cukor

    84g