Citromos lepény

2012-07-25
Citromos lepény
  • Hány főre: 8
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 1:20 p

Kedvenc gyümölcsöm a citrom és a citrusfélék, de azt hiszem ezt már mondtam. Annyira kedvelem, hogy szinte minden süteményt ki szoktam egészíteni vagy egy csepp citromlével vagy reszelt héjával. Ha pedig csak citromos ételt készítek, akkor teljesen elalélok.

Ezeket szerezd be:

  • A tésztához:
  • 12 evőkanál liszt
  • 1/3 csésze barna cukor
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 4 evőkanál sótlan vaj
  • 1 evőkanál joghurt
  • A töltelékhez:
  • 1/2 csésze méz
  • 1 nagy tojás, enyhén felvert
  • 1 nagy tojásfehérje, enyhén felvert
  • 2 evőkanál liszt
  • 1/8 teáskanál só
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 5 evőkanál friss citromlé
  • 1 evőkanál porcukor a tetejére

1. Lépés

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Készítsünk elő egy négyzet alakú sütőformát vagy tepsit és az enyhén kenjük ki vajjal a belsejét, majd helyezzünk bele egy alufóliát, akkorát, hogy az oldalánál kilógjon, a tetejét is vajazzuk ki.

2. Lépés

Egy robotgépben keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a kukoricakeményítőt, a citromhéjat, a sütőport és a sót, és keverük addig, ameddig egységes tészta nem lesz. Hozzáadjuk a vajat és a joghurtot, majd mikor a tészta teljesen homogén lett, nyomkodjuk bele az előkészített sütőformánkba. Akár egy lapáttal is rásegíthetünk. Próbáljuk egyenletesre tapicskolni.

3. Lépés

Tegyük sütőbe és süssük addig, amíg egyenletesen barnul, ez kb. 20-22 perc. Hűtsük le a sülés után legalább 15 – 20 percig egy rácson. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 170°C-ra.

4. Lépés

Készítsük el a tölteléket. Ehhez keverjük össze a tojást, a mézet, a citrom héját, a lisztet és a sót egy közepes tálban. Keverje hozzá a citromlevet, és öntsük a kihűlt tésztánkra. Süssük addig, amíg töltelék szépen megbarnul, kb. 20 percig.

Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, ekkor szépen ki tudjuk szedni a tepsi aljáról a fólia segítségével. Szolgáljuk porcukorral megszórva.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4 / 5)

4 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

1,058 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fordított szilva torta

    Fordított szilvás piskóta

  • Tejes pite mandulalisztből

    Tejes pite mandulalisztből

  • Marcipános almás pite

    Marcipános almás pite

  • Marcipános szilvás pite

    Marcipános szilvás pite

  • szibarackos pite

    Őszibarackos pite

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    172 kcal
  • Zsír

    6 g
  • Szénhidrát

    32 g
  • Fehérje

    2,3 g