Almával és áfonyával töltött sertésszelet

2012-04-07
  • Hány főre: 5
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Hozzávalók

Töltelék:
1 csésze almabor
1/2 csésze almaecetet
3/4 csésze barna cukor
1 nagy mogyoróhagyma
1 1/2 csésze kockára vágott alma
1/2 csésze szárított áfonya
1 evőkanál reszelt friss gyömbér
1 evőkanál sárga mustármag
1/2 teáskanál őrölt szegfűbors

További hozzávaló:
1 nagy sertéskaraj 5 főre
Só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

1. Elsőként a tölteléket készítjük el. Tegyük az összes hozzávalót egy nagy fazékba és főzzük közepes serpenyőben, közepes hőfokon. Fedjük le és főzzük, amíg a kockákra vágott alma nagyon puha lesz, kb. 20 percig. Szűrjük át a kész szószt egy finom szitán, de  a folyadékot ne engedjük le, hanem öntsük vissza az edénybe. Egy spatula vagy fakanál segítségével nyomkodjuk szét az almákat és nyomjuk ki belőle annyi folyadékot, amennyit csak tudunk. Tegyük vissza a folyadékot és lassú tűzön főzzük, amíg körülbelül 1-2 csészényi adagra csökken, körülbelül 5 percig tart a folyamat. Vegyük le a tűzről és tegyük félre. Egy robotgép segítségével mixeljük össze a leszűrt almás masszát, majd tegye félre.

2. Melegítsük elő a sütőt 160 ° C-ra. Fektesse le egy deszkára a karajt a zsíros felével felfelé. Próbáljuk meg úgy elvágni a karajt, hogy egy hosszú, lapos felületet kapjunk, amit majd a töltelékkel felgöngyölíthetünk, mint egy palacsintát. Ha szükséges, klopfoljuk is ki.

Karaj kettévágása Karaj kettévágása2

3. Fűszerezzük a hús belsejét sóval és borssal. Oszlassuk el az almás keverékünket a kiterített karajon, hogy minden részére jusson. A tetejét szintén sózzuk, borsozzuk. Göngyölítsük fel palacsintaszerűen, egy zsineggel rögzítsük, hogy ne essen szét.

Karaj megtöltése Karaj göngyölítés

Tegyünk egy kis olívaolajat a tepsink aljára, majd helyezzük bele a karajt, mellé krumplit, vagy zöldségeket is tehetünk párolódni. A karaj tetejét szórjuk meg majorannával és egyéb fűszerrel ízlés szerint. 180 ° C-on süssük barnulásig.

Rizzsel, sült krumplival, párolt zöldséggel egyaránt tálalhatjuk.

 

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

5 156 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Aszalt szilvával töltött csirkemell Marcsitól

  • Rumba áztatott aszalt gyümölcsökkel töltött sertéskaraj

  • Sonkával-sajttal-paprikával töltött és baconba tekert csirkemell

  • Baconba tekert csirkemáj hagymás krumplipürével

  • Sajtos sonkás göngyölt csirkemell sajtmártással