Újévi mézes sütemény

2012-09-18
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Egy tradicionális zsidó sütemény, amit Újévkor szoktak sütni. Általában az a szokás, hogy sok édes süteményt készítenek, ez azt szimbolizálja, hogy a következő év is legalább olyan gazdag legyen mint az előző. A kalácsot szokás a zsinagógában közösen elfogyasztani.

Ezeket szerezd be:

  • 1/2 csésze erős cukrozatlan tea
  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 nagy tojás
  • 1/4 csésze barna cukor
  • 1/3 csésze olaj
  • 1/2 csésze méz

1. lépés

Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra és vajazzunk ki egy tetszőleges őzgerinc formát vagy téglalap alakú sütőtepsit. Készítsünk egy 1/2 csésze erős teát, és hagyjuk kihűlni. Közben egy közepes méretű tálban habverővel keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a kakaóport.

2. lépés

Egy másik tálban dolgozzuk össze a tojást és a cukrot, majd adjuk hozzá az olajat és a mézet, keverjük el jól minden hozzáadás után. Adagoljuk hozzá a lisztes keverék és a teát szépen folyamatosan, ne egyszerre. Dolgozzunk laza mozdulatokkal a keverésnél.

3. lépés

Öntsük a tésztát az előkészített formába és süssük 40-45 percig, amíg mély barna színe lesz, ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy a közepe is megsült. Hűtsük 5 percig a formában, majd fordítsuk rá egy tálcára.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(4 / 5)

4 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

4,905 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Egyszerű túrós sütemény

  • Bögrés mákos piskóta

  • Erdei gyümölcsös polentatorta

  • Túrótorta gyümölccsel

  • Pihe-puha almás süti

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    193,1 kcal
  • Zsír

    8,6 g
  • Szénhidrát

    30,7 g
  • Fehérje

    3,0 g