Szilvás gombóc

2012-12-11
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 5 perc
  • Elkészítés: 25 perc

A szilvás gombóc az egyik kedvencem. Viszonylag hamar elkészül és a régi gyerekkort idézi.

Ezeket szerezd be:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 4 evőkanál fahéjas cukor
  • 250 g zsemlemorzsa
  • csipet só
  • 20 szem szilva

1. Lépés

A krumplikat megpucoljuk, majd sós vízben megfőzzük. Megvárjuk míg kihűlnek, majd után összetörjük egy krumplinyomóval. A kihűlt krumplikat összegyúrjuk a liszttel, majd 4-5 mm vastagra nyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle.

2. Lépés

A szilvákat magozzuk ki, vágjuk félbe, majd forgassuk meg őket fahéjas cukorban. Tegyük a szilvát a tészta közepére, majd gyúrjunk belőlük golyót. Tegyünk fel egy lábas, picit sós vizet forrni, majd mikor már bugyog, akkor tegyük bele a gombócokat és addig főzzük a gombócokat, amíg feljönnek a víz tetejére, onnan még várjunk 2 percet, utána szedhetjük kifele.

3. Lépés

Egy kis olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd megforgatjuk benne a gombócokat. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(4 / 5)

4 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

2,830 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Zabpelyhes túrógombócok

  • Tejfölös túrógombóc

  • Párán főtt gőzgombóc

  • Túrógombóc recept

  • Habkönnyű túrógombóc

Kommentek

  • Túrós palacsinta, diós derelye rántva rumos mártással, rántott szilvák stb hagyományos dolgok elfelejtett receptjei. Forrás: A magyar úri család konyhája c.