Mákos batyu recept

2012-04-02
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 15 perc
  • Elkészítés: 1:15 p

Hozzávalók

Tészta
½ kg liszt
1 csomag élesztő
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
3 dl tej
1/2 csésze vaj
1/4 csésze kristálycukor
1 teáskanál só
3 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál reszelt citromhéj

Mákos töltelék
25-30dkg mák
1/2 csésze tej
1/4 csésze méz
1/3 csésze apróra vágott datolya
1/3 csésze apróra vágott dió
Csipet fahéj

Elkészítés

1. Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, az élesztőt morzsoljuk, és szerecsendió tegyük bele a szerecsendiót. Tegyük egy kicsit félre.

2. Egy közepes lábasban melegítsük fel és keverjük össze a tejet, 1/2 csésze vajat, a kristálycukrot és a sót egészen addig, amíg meleg (kb. 40-50 ° C-os nem lesz) és a vaj szinte megolvad. Adjuk tej keverékhez a száraz keveréke, majd adjuk hozzá 2 egész tojást és a vanília aromát (amennyiben nincs, használhatunk egy csomag vaníliás cukrot is). Keverjük folyamatosan egy habverő segítségével. Keverjünk hozzá reszelt citromhéjat és egy 3 evőkanálnyit a maradék lisztből.

3.Vegyük le a tűről a fazekat és gyúrjuk össze a tésztát. Alakítsunk belőle egy labdát és tegyük lisztezett felületre. Takarjuk le egy ronggyal vagy műanyag edénnyel, hagyjuk meleg helyen, amíg kétszeresére növekszik (kb. 1-1,5 óra).

4. Amíg a tészta kel, elkészítjük a mások tölteléket. Tegyük az összes összetevőt egy fazékba és főzzük alacsony lángon, amíg besűrűsödik, gyakran kevergetve. Elkészülés után tegyük félre hűlni.

5. Nyújtsuk ki a tésztát a megkelés után. Osszuk a tésztát kétfelé. Fedjük le, hagyja pihenni 10 percig.

6. Körülbelül 4-5 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztákat. Vágjuk be mindkettőt 4×4 cm-es négyzetekre. Tegyünk egy nagy, púpozott evőkanállal a mákos töltelékből a közepére. Ha szeretnénk, adjunk hozzá egy kevés mazsolát. Kenje meg a négyzete négy sarkát kis vízzel, ez segít majd, hogy mikor kis csomagokat csinálunk, a szélek összeragadjanak. Ha nagyon szétesnek, rögzítsük fogpiszkálóval, amit a sütés végén ne felejtsünk el kivenni. Helyezzük a batyukat jól kivajazott sütőlapra, 2 cm-re egymástól. Fedjük le, és hagyjuk még 10 percet állni, hogy tovább nőljenek.

7. Verjük fel a maradék tojást, és keverjük össze egy evőkanál tejjel. A keverékkel kenjük be a batyukat, hogy szép fényes legyen a tetejük. Süssük 160 fokos sütőben 12-15 percig, vagy amíg aranysárga lesz. A végén vegyük ki a fogpiszkálót.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.3 / 5)

4.3 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

1,551 megtekintés