Londoni sajttorta
2014-09-03- Típus: Sajttorták
- Nemzetiség: Angol
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 8
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 50 perc
A recept az én példaképemtől, Nigellától van…imádom a sajttortát, ez valami mennyei :-P. A tortát 20 cm-es tortaformában ajánlott készíteni.
Ezeket szerezd be:
- A tortához:
- 150 g Digestive keksz (angol keksz, de teljesen más fajta is megteszi)
- 75 g sózatlan vaj, megolvasztva
- 600 g krémsajt
- 150 g kristálycukor
- 3 nagy tojás
- 3 nagy tojássárgája
- 1,5 evõkanál vanília kivonat
- 1,5 evõkanál citromlé
- A mázhoz:
- 140 ml tejföl
- 1 evõkanál kristálycukor
- ½ teáskanál vanília kivonat
1. Lépés
Robotgéppel törjük morzsává a kekszet, majd adjuk hozzá a vajat, és ezzel is dolgozzuk jól össze. Kézzel vagy egy kanál hátával nyomkodjuk a morzsatésztát a tortaforma aljába. Tegyük a hűtőbe, hogy összeérjen, és melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
2. Lépés
Finoman keverjük simára a krémsajtot, majd adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze az egész tojásokkal, a tojássárgájákkal, majd a vaníliával és a citromlével is. Tegyünk fel forrni egy teáskanna vizet.
3. Lépés
Erős alufóliával csomagoljuk be jó szorosan a már lehűlt tortaformát, hogy az alját és az oldalát egyetlen nagy darab borítsa, majd csomagoljuk be még egy réteggel, és állítsuk egy magas falú sütőtepsibe. Így a vízfürdő során a víz biztosan nem kerül majd be a formába.
4. Lépés
Töltsük a krémsajtos tölteléket az előhűtött tortaalapra, majd öntsük a kannából a forró vizet a sütőtepsibe, a forma köré. A víznek nagyjából a forma fele magasságáig kell érnie. Ne töltsük túl, különben nehéz lesz a formát kiemelni belőle.
5. Lépés
Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük 50 percig. Ennyi idő alatt szépen összeáll, de nem lesz túl kemény. Csak arra van szükségünk, hogy a tejfölös máz szépen a tetejére simuljon, és ne süllyedjen a krémbe.
6. Lépés
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és a vaníliával, és öntsük a sajttorta tetejére. Majd tegyük vissza a sütőbe még 10 percre. Ha kész, vegyük ki a tepsit a sütőből, óvatosan emeljük ki belőle a tortaformát, és még mindig becsomagolva állítsuk egy rácsra, hogy kihűljön. Amikor már teljesen lehűlt, tegyük a hűtőbe, és csak tálalás előtt 20 perccel vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűre engedjen.
7. Lépés
Csomagoljuk ki, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. Tálaljuk csokiszósszal vagy fanyar gyümölcs öntettel.
Értékelések
(4.5 / 5)
4 személy értékelt
4 561 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
553 kcal -
Zsír
42.5g -
Szénhidrát
34.5g -
Fehérje
10.3g -
Koleszterin
259mg -
Cukor
25.7g