Házi pizza tészta recept

2012-04-02
  • Hány főre: 4-5
  • Előkészítés: 50 perc
  • Főzési/Sütési idő: 15 perc
  • Elkészítés: 1:20 p

Milyen recepttel álljunk elő, ha kisgyerekek jönnek vendégségbe vagy csak a hétvégére játszani a mi gyermekeinkhez. A gyerekekről elterjedt, hogy nem esznek meg ám mindent, de garantáltan, ha meghallják a pizza szót, biztosan üdvrivalgásba kezdenek.

A házilag készített pizza mégis csak jobb, mintha feltárcsáznánk az egyik közeli büfét, de nem kell megijednünk, mert egyáltalán nem nehéz az elkészítése, csak egy kis rutinra van szükség.

Hozzávalók

Tészta
2 csésze meleg víz
1 csomag száraz élesztő
45 dkg liszt
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor

Feltét (szabadon alakítható)
Paradicsomszósz (püré)
Mozzarella vagy parmezán sajt
Gomba
Paprika, vékonyra szeletelve
Olasz kolbász vagy szalámi
Apróra vágott friss bazsalikommal
Hagyma, vékonyra szeletelve
gépsonka
zöldségmix

Elkészítés

1. A nagy tálba hozzáadjuk a langyos vizet. Megszórjuk az élesztővel és hagyjuk állni 5 percig, amíg az élesztő fel nem oldódik. Keverjük, míg teljesen feloldódik.

2. A következő lépéshez használjunk egy robotgépet. Csatoljuk fel a lapátokat vagy a keverőrészt, s keverjük, miközben az élesztőhöz hozzáadjuk az olívaolajat, a lisztet, a sót és a cukrot. Alacsony sebességen keverjük körülbelül 2 percig. Vegyük le a keverő lapátot, és cseréljük ki egy dagasztólapátra. Gyúrjuk alacsony vagy közepes sebességen, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz, körülbelül 10 percig. Ha nincs mixer, akkor keverjük össze, és kézzel gyúrjuk. Ha úgy tűnik a tészta kicsit nedves, megszórjuk egy kis liszttel.

3. Alakítsunk a tésztából egy nagy labdát. Tegyük félre, had üljön meleg helyen (75-85 ° C), amíg a kétszeresére nő a mérete, tehetjük radiátor vagy kandalló mellé, esetleg meleg pokróc alá. Ha nincs meleg hely a házban, melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd kapcsoljuk ki a sütőt. Ez a kis meleg elég lesz, hogy a tészta megkeljen. Én olyan 45-50 percet szoktam hagyni pihenni.

4. Vegyük elő le a tésztánkat és osszuk a tésztát ketté. Formáljunk belőle két kerek labdát. Helyezzük őket külön tálba, fedjük le és hagyjuk külön ülni még10 percig.

5. Az alatt az idő alatt készítsük el a kívánt feltétet.

6. Egy munkalapon vagy deszkán egy labdát és kezdjük el kinyújtani a tésztát kiindulva a közepétől kifelé. Ha nem rendelkezünk kerek pizza sütővel, akkor csinálhatjuk tepsiben is akár. Egyengessük el benne, ha kilóg, a széleit csippentsük le.

6. Megkenjük a tetejét egy kis olívaolajjal (ez megakadályozza, hogy a feltéttől nagyon átázzon.) Enyhén megszórjuk a pizza tetejét sóval.

7. Kenjük meg a tetejét paradicsomszósszal és helyezzük rá a kívánt feltétet. A végén reszelt sajttal szórjuk meg.

8. Süssük a pizzákat egyesével, amíg a széle és a pirított sajt aranybarna nem lesz, kb. 10-15 perc. Ha akarod, a vége felé még egy kis sajttal megszórhatod.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.9 / 5)

4.9 5 7
Értékeld a receptet!

7 személy értékelt

9 812 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Zöld pestos vega pizza

  • Pizza Ratatouille

  • Zöld pestos pizza sonkával és mozzarellával

  • Pizza sok zöldséggel és sajttal

  • Sonkás-gombás-mozzarellás pizzaszelet

Kommentek