Gyömbéres sütemény
2013-10-04- Típus: Kevert süti
- Nemzetiség: Angol
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:15 p
- Elkészítés: 1:35 p
Nemsokára itt a karácsony, észre sem vesszük milyen gyorsan repül az idő. Nem ártana ünnepi receptekben gondolkodnunk. :)
Ezeket szerezd be:
- 250g vaj
- 250g barna cukor
- 250g fekete melasz vagy méz
- 300ml tej
- 2 tojás
- 100ml cukrozott gyömbér
- 375g sima liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál szegfűbors
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
1. Lépés
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kb. 23 cm-es négyzet alakú sütőformát. Melegítsük fel a sütőt 160°C-ra. Tegyük a vajat, a cukrot és a mézet (vagy melaszt) egy lábasba, melegítsük óvatosan körülbelül 5 percig, amíg minden szépen felolvad. Keverjük hozzá a tejet. A keveréknek csak éppen langyosnak kell lennie, ezért ha túlmelegítettük, akkor vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit állni, majd csak utána dolgozzuk hozzá a felvert tojásokat.
2. Lépés
Keverjük össze az apróra vágott gyömbért és a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, és nyomjunk egy mélyedést a közepébe, majd ide töltsük bele a mézes-tejes keveréket. Fokozatosan dolgozzuk össze a tésztát egy fakanállal, amíg sűrű, de sima lesz a tészta.
3. Lépés
Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, majd süssük 1 órán át, amíg szépen megemelkedik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is rendesen megsült-e! Hagyjuk a süteményt hűlni a formában. Amikor teljesen hideg, csomagoljuk fóliába. Hűvös, száraz helyen tárolva egy hétig is eláll!
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
5 312 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
360 kcal -
Zsír
14g -
Szénhidrát
57g -
Fehérje
46g