Gyömbéres sütemény

2013-10-04
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:15 p
  • Elkészítés: 1:35 p

Nemsokára itt a karácsony, észre sem vesszük milyen gyorsan repül az idő. Nem ártana ünnepi receptekben gondolkodnunk. :)

Ezeket szerezd be:

  • 250g vaj
  • 250g barna cukor
  • 250g fekete melasz vagy méz
  • 300ml tej
  • 2 tojás
  • 100ml cukrozott gyömbér
  • 375g sima liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér

1. Lépés

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kb. 23 cm-es négyzet alakú sütőformát. Melegítsük fel a sütőt 160°C-ra. Tegyük a vajat, a cukrot és a mézet (vagy melaszt) egy  lábasba, melegítsük óvatosan körülbelül 5 percig, amíg minden szépen felolvad. Keverjük hozzá a tejet. A keveréknek csak éppen langyosnak kell lennie, ezért ha túlmelegítettük, akkor vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit állni, majd csak utána dolgozzuk hozzá a felvert tojásokat.

2. Lépés

Keverjük össze az apróra vágott gyömbért és a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, és nyomjunk egy mélyedést a közepébe, majd ide töltsük bele a mézes-tejes keveréket. Fokozatosan dolgozzuk össze a tésztát egy fakanállal, amíg sűrű, de sima lesz a tészta.

3. Lépés

Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, majd süssük 1 órán át, amíg szépen megemelkedik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is rendesen megsült-e! Hagyjuk a süteményt hűlni a formában. Amikor teljesen hideg, csomagoljuk fóliába. Hűvös, száraz helyen tárolva egy hétig is eláll!

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

5 312 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Diétás szilvás lepény

  • Diétás márvány szelet

  • Egyszerű túrós sütemény

  • Bögrés mákos piskóta

  • Erdei gyümölcsös polentatorta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    360 kcal
  • Zsír

    14g
  • Szénhidrát

    57g
  • Fehérje

    46g