Fóti tökös-mákos rétes
2012-06-02- Típus: Édes sütemények, Rétesek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:40 p
Egy titkot megosztok veletek, a gyökereim Fótról származnak, ezért nem is kérdés, hogy honnan van ez a recept. Íme egy kuriózum:
Ezeket szerezd be:
- 2 csomag réteslap
- 50 dkg sütőtök
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg cukrozott darált mák
- 1 kk fahéj
- 15 dkg porcukor
- 1 marék mazsola
1. Lépés
Ennek a receptnek az elkészítése nem éppen gyors, legalább bő 2 óra kell, mire elkészül, de a végeredményért megéri.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A sütőtököt kimagozzuk és megsütjük. Az édes bél részt kanalazzuk ki és nyomkodjuk át egy szitán. Keverjük hozzá a porcukrot keverjük hozzá a darált mákot, fahéjat és a kis rumba áztatott mazsolát. (Ha valaki nem szereti a mazsolát, akkor ki is hagyhatja.)
2. Lépés
Terítsük ki a réteslapot egy sima felületre, húzgáljuk egészen vékonyra, majd locsoljuk meg az olvasztott vajjal, hintsük meg a zsemlemorzsával. Terítsük a lapra a tölteléket, majd tekerjük fel. A tekercsek tetejét szintén kenjük meg a vajjal, majd tegyük egy vajazott tepsibe, aztán mehet is a sütőbe.
3. Lépés
180°C-on süssük szép barnára őket, majd a sütés után hagyjuk még pihenni a tésztát, végül vágjuk fel rézsútosan. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.
Tipp: Ugyanígy készíthető a tökös-almás és a mákos-almás rétes is, csak annyi különbséggel, hogy a megtisztított és lereszelt almákat szórjuk meg 1 evőkanál cukorral, 2 evőkanál citromlével és megpároljuk őket. Utána csak keverjük össze a kiegészítő töltelékkel és már mehet is a tésztára!
Értékelések
(4.2 / 5)
5 személy értékelt
3 399 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
346 kcal -
Összes zsír
38,4 g -
Szénhidrát
53,4 g -
Fehérje
11,3 g