Fenyőfa Karácsonyra

2013-11-27
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 1:30 p

Kering az interneten egy fotó recept nélkül, melyen vélhetően kelt tésztából készül egy fenyőfa formájú sütemény, amibe csokis vagy kakaós töltelék kerül. Többen kértek receptet ill. , hogy készítsem el. Megadtam magam és ma neki is álltam! :D

Ezeket szerezd be:

  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2-2,5 dl tej+ valamennyi a kenéshez
  • 3 dkg margarin
  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. só
  • 1 cs. szárított élesztő
  • kevés olaj a kenéshez
  • Nutella vagy csoki krém, esetleg kakaópor-porcukor keveréke

1. Lépés

Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük az élesztőt, a cukrot a sót, majd a felvert tojásokat.
Ezután a langyos tejet és az olvasztott de kissé meghűlt margarint is hozzáadjuk.

2. Lépés

Amennyiben szeretnénk megszínezni, akkor a színezőt is adjuk hozzá. Folyékonyból fél üveggel ment bele.
Jól gyúrjuk össze, kissé dagasztó mozdulatokkal, persze olyan intenzíven nem kell, mint más tészta esetén.
Meleg helyen, letakarva kelesszük meg.

3. Lépés

Amikor megkelt, osszuk 3 részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenként, tegyük sütőpapírra vagy sütőpapiros tepsibe az első tészta réteget. Kenjük le nagyon vékonyan olajjal, majd a nutellával, a következő rétegnél szintén így járjunk el.
A 3. lappal zárjuk a sort.

4. Lépés

A tésztát éles késsel fenyő formára vágjuk. Nyújtófával, fakanállal vagy akár vonalzó segítségével beállíthatjuk az arányokat.
Amikor ez megvolt, késsel ágakat vágunk, azaz csíkozunk, amikor elvágjuk az ág egyik felét, a kést halványan húzzuk végig a közepén is, át a másik felére, anélkül, h. ott is átvágnánk a tésztát, így egyforma csíkokat tudunk majd vágni a szemközti oldallal.

5. Lépés

Ha ez is megvolt az ágakon csavarunk, amennyit csak tudunk a csúcsa felé forgatva azokat.
Ezután tejjel lekenjük, 10-15 percet pihentetjük meleg helyen, majd előmelegített sütőben, 175C°-on kb. 30 perc alatt készre sütjük. Sütőfüggő lehet, ne égjen meg az alja!
Sütés közben még lekenhető egyszer kevés tejjel.

Fenyőfa Karácsonyra2

6. Lépés

Melegen porcukrozzuk, ha van kedvünk kicsit feldíszítjük! ;)

Tipp: Amit a neten keringő trükkös képekről lemarad:
A nutella a sütési folyamat során kissé kifolyik és karamellizálódik a benne lévő cukor, ami égett illatot áraszthat, ne ijedj meg, de figyelj oda! Mivel a nutella egy része kiszivárog, nem olyan “mancskosan” krémes a süti de számít ez, mikor olyan jó buli megsütni, akár a gyerekekkel, akár a saját örömünkre főleg, ha majd a szomszédasszony is irigykedve látja a remek sütinket a Facebookra feltöltve! :P

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

2,044 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Diós-ananászos kalács

  • Hokkaido kalács

  • Fahéjas napkalács

  • Pihe-puha foszlós kalács

  • Narancsos márványkalács

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    750 kcal
  • Zsír

    18.3g
  • Szénhidrát

    124.5g
  • Fehérje

    19.9g
  • Koleszterin

    87mg
  • Cukor

    26.4g