Fahéjas napkalács

2014-07-15
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 2:0 p

Szokás szerint az interneten bukkantam erre a kalácsra… Aztán mivel itt a nyár, egy napsütéses napon napkalácsot sütöttem :)

Ezeket szerezd be:

  • Hozzávalók 2 kalácshoz:
  • Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg margarin
  • Töltelékhez:
  • 4 ek olaj
  • 4 kk fahéj
  • 6 ek cukor
  • Kenéshez:
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 ek tej

1. Lépés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. Lépés

A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk belőlük. Ezeket egyesével nagy, lapos tányér méretűre elnyújtjuk. Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.

3. Lépés

Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal. Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral. Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel. Végül rátesszük a harmadik tésztát. Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.

4. Lépés

Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb 2 cm-re nem metsszük át, majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra.

5. Lépés

Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok. Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb 35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.

6. Lépés

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Főzni jó, sütni még jobb :)

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 844 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fahéjas kalács

  • Diós-ananászos kalács

  • Hokkaido kalács

  • Pihe-puha foszlós kalács

  • Narancsos márványkalács

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    611 kcal
  • Zsír

    22.8g
  • Szénhidrát

    89.3g
  • Fehérje

    13.4g
  • Koleszterin

    109mg
  • Cukor

    22.6g