Fahéjas napkalács
2014-07-15- Típus: Kalács
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 2:0 p
Szokás szerint az interneten bukkantam erre a kalácsra… Aztán mivel itt a nyár, egy napsütéses napon napkalácsot sütöttem :)
Ezeket szerezd be:
- Hozzávalók 2 kalácshoz:
- Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk só
- 1 tojássárgája
- 7 dkg margarin
- Töltelékhez:
- 4 ek olaj
- 4 kk fahéj
- 6 ek cukor
- Kenéshez:
- 2 tojássárgája
- 2-3 ek tej
1. Lépés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. Lépés
A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk belőlük. Ezeket egyesével nagy, lapos tányér méretűre elnyújtjuk. Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
3. Lépés
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal. Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral. Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel. Végül rátesszük a harmadik tésztát. Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.
4. Lépés
Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb 2 cm-re nem metsszük át, majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra.
5. Lépés
Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok. Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb 35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
6. Lépés
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 513 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
611 kcal -
Zsír
22.8g -
Szénhidrát
89.3g -
Fehérje
13.4g -
Koleszterin
109mg -
Cukor
22.6g