Diós napraforgó kalács

2013-01-20
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

Újabb egy kreatív remek anyukám konyhájából. A kalácsot bármilyen ízesítésbe készíthetjük, jelen esetben dióval készül, de mehet rá nyugodtan mák is, fahéjas cukor, rakhatunk a tésztájába aszalt gyümölcsöt, mazsolát is.

Ezeket szerezd be:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 5 ek cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojássárga
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj a kenéshez
  • 20 dkg darált dió
  • Tetejére:
  • 1 tojás kenéshez
  • maradék dió, közepébe mák

1. lépés

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd szép sorjában összedolgozzuk a hozzávalókat, majd egy kicsit keményebb tésztát dagasztunk. Félretesszük, majd letakarva 25 percet kelesztjük.

2. lépés

Kettéválasztjuk a tésztát, majd az egyik feléből hat egyenlő gombócot alakítunk belőle, a másikat félre tesszük. Az első hat gombócot tányér nagyságúra nyújtjuk, a felső  oldalát megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a tört diót, és egymásra rakjuk. A hatodik gombócot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy lelógjon a többi oldalára.

3. lépés

Késsel nyolc részre vágjuk a közepétől kezdve, hogy a szélétől kb. 1 cm maradjon el. Majd a közepétől kiindulva kihajtjuk a szirmokat.

Elővesszük a tészta másik felét, majd másik hat lapot készítünk (kistányér méretűt) + egy kisebb gombócot. A hat kisebb méretűt hasonlóképpen kinyújtjuk, majd egymásra rakjuk, csak úgy a szirmai a nagy szirmok közé essenek. Kihajtjuk a kicsi szirmokat is. A hetedik, kicsi gombócot kicsit ellapítjuk és az üres, középső részbe tesszük. Ezt is megszórjuk dióvlk és egy kis darált mákkal.

4. lépés

Félretesszük, majd még 20 percig kelni hagyjuk, utána megkenjük tojással, kristálycukrot és diót szórunk rá, majd 200°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 156 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fahéjas kalács

  • Diós-ananászos kalács

  • Hokkaido kalács

  • Fahéjas napkalács

  • Pihe-puha foszlós kalács

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    519 kcal
  • Zsír

    21g
  • Szénhidrát

    69.6g
  • Fehérje

    13.3g