Csokis kalács recept
2013-11-11- Hány főre: 4
- Előkészítés: 2:0 p
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 2:40 p
Valami csokisat szerettem volna kipróbálni.
Ezeket szerezd be:
- Kalács-kelt tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 2 dl langyos tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
- 0,5 dl forró tej
- Töltelék:
- Kakaópor
- cukor
- csipet fahéj
1. Lépés
A tésztához a vaj kivételével az összes hozzávalót a dagasztógép táljába készítettem. Alacsony fokozaton kevertettem 3-4 percig, majd mikor összeállt a tészta a magasabb fokozaton még kb. 10 percig. Az utolsó percekben adagoltam hozzá, apránként, az olvasztott vajat. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem kb. 45 perc alatt.
2. Lépés
Lisztezett deszkára borítottam és kettévágtam. Mindkettőből külön-külön egy kb. 12 cm széles, hosszú csíkot nyújtottam, ugyanis a dobozforma 12 cm széles.Megkentem olvasztott vajjal és megszórtam csokoládéval.
3. Lépés
A tészta végéből 8-10 cm-t visszahajtottam.Azért ennyit, mert a doboz 12 cm mély, így marad hely a kelésnek. A visszahajtott rész alá nyúltam, megemeltem és rátettem a töltelékes részre. Addig folytattam, míg elfogyott a tészta. Így egy harmonika szerű tésztát kaptam, aminek az alja zárt maradt, nem tudott sütés közben kifolyni a csokoládé.
4. Lépés
A sütőpapírral kibélelt dobozba állítottam. A másik tésztával megismételtem ugyanezt és azt is a dobozba tettem. Letakartam és hagytam, hogy ismét duplájára keljen.
5. Lépés
Ezalatt előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A kenésből kimaradt olvasztott vajat a tetejére csepegtettem. 15 percig sütöttem fedetlenül, majd egy fóliával lazán letakarva további 25 percig.
Amint kivettem a forró tejjel megöntöztem.
Rácson hűtöttem ki.
Értékelések
(4.8 / 5)
4 személy értékelt
2 871 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
726 kcal -
Zsír
19.1g -
Szénhidrát
121.3g -
Fehérje
17.5g