Almás párna

2015-01-22
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 1:25 p

A hozzáadott túrótól egy nagyon puha tésztát kapunk. Én most almás töltelékkel sütöttem meg, de ízlés szerint más gyümölccsel is készíthetjük. Egy kiadós leves után, sokszor ez a második fogás.

Ezeket szerezd be:

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg túró
  • 1 cs sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 5 ek étolaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 tojás a kenéshez
  • Töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg alma
  • 1/2 citrom leve
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs mazsola
  • fahéj
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • 0,5 dl Amaretto (mandulalikőr)
  • 0,5 dl tejszín
  • 3 ek víz

1. Lépés

Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.

Az almákat meghámozni, majd negyedelni. Ezután a magházat eltávolítani, és apróra darabolni. 1/2 citrom levét ráfacsarni, majd jól összekeverni.

2. Lépés

Egy serpenyőbe tenni a feldarabolt almát, majd hozzáadni a mazsolát, a cukrot, vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt és lassú tűzön kevergetve felforralni, 1-2 percig főzni.

3. Lépés

A pudingport simára keverni a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához önteni. 2-3 percig kevergetve besűríteni.
Végül teljesen kihűteni! Ameddig az almás töltelék kihűl, ellehet készíteni a tésztát.

4. Lépés

Egy tálba beletenni a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverni, majd hozzászitálni a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.

5. Lépés

Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtani, majd 10-12 egyenlő részre elosztani a tésztát.

6. Lépés

A tojást kettéválasztani, majd a fehérjét kissé felverni, és megkenni vele a tésztalapok szélét.
A tésztalapok egyik felére kanalazni a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágni (ettől lesz rácsos a teteje).

7. Lépés

Ezután a berácsozott tésztát ráhajtani a töltelékre. A széleit jól lenyomkodni, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni a párnácskákat.

8. Lépés

Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenni. Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni. Tálalás előtt langyosra hűteni, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínálni.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 354 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Vanília pudingos táska

  • Lekváros párnák

  • Villámgyors lekváros táska

  • Csokis-vaníliás párna

  • Körtés péksütemény

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    565 kcal
  • Zsír

    10.4g
  • Szénhidrát

    109.9g
  • Fehérje

    10.7g
  • Koleszterin

    31mg
  • Cukor

    63.4g