Zabpehelypuding epervelővel
2016-05-18- Típus: Zabkása
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 5 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 20 perc
Ebéd utáni desszertnek egy nagyon finom pudingot főztem, és most nem a megszokott módon pudingporból, hanem zabpehelyből. A zabpelyhet először megőröltem, majd tejjel, cukorral, és citromhéjjal ízesítve sűrűre főztem.
Ezeket szerezd be:
- Zabpudinghoz:
- 20 dkg zabpehely
- 5 dl tej
- 15 dkg kristálycukor (v. édesítőszer)
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- Epervelő hozzávalói:
- 40 dkg eper
- 4 ek barnacukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- reszelt narancshéj (el is maradhat)
- 1 dl víz
- 2 púpozott tk étkezési keményítő + egy pici víz
1. lépés
A zabpelyhet őröljük meg, hogy lisztes állagú legyen. (Aprítóval, vagy kávé darálóval.)
2. lépés
Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, (v. édesítőszert) a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és apránként a hideg tejet, majd keverjük csomómentesre.
3. lépés
Ezután állandó kevergetés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd kevergetve hűtsük langyosra. A langyosra hűlt pudingot osszuk el a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk teljesen kihűlni.
4. lépés
Az epret alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat, és a vizet, majd főzzük pár percig.
5. lépés
Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan keverjük össze, és főzzük 1-2 percig, hogy kellően besűrűsödjön, majd hűtsük ki hogy éppen csak langyos legyen.
6. lépés
Vegyük ki a hűtőből a pudingot, majd kanalazzuk rá az epervelőt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hűtsük ki teljesen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd kínáljuk. A zabpehelyből igazán finom pudingot főzhetünk, és az eperrel nagyon jól összeillenek.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
6 722 megtekintés