Vaníliás macaron

2012-07-07
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 1:20 p

Most egy kis kihívásra hívlak titeket, mert a következő receptet inkább a tapasztaltabb sütőknek/főzőknek ajánlom, mert a macaron elkészítéséhez idő, türelem és egy kis kreativitás is kell.

Mi is az a macaron?

A makaron (angol nyelven macaron) tojásfehérjéből, porcukorból, kristálycukorból, mandulalisztből vagy őrölt mandula és ételszínezék felhasználásával készülő édes sütemény. A 14-15. században kezdték el először Velence környékén készíteni. Két kis kalapból áll, amit valamilyen ízesítésű krémmel vagy lekvárral ragasztanak egybe.

Íme egy alap vaníliás változat, amit bármilyen alapanyagból variálhatunk.

Ezeket szerezd be:

  • 3 tojásfehérje
  • 2 evőkanál porcukor
  • 200 g porcukor
  • 110 g mandula, blansírozott
  • Krémhez:
  • 100 g sótlan vaj
  • 90 g porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 tojás sárgája

1. Lépés

Keverjük össze a porcukrot és mandulát egy robotgépben, és őröljük, nagyon finomra. Mikor kész, szitáljuk át. Egy villával nyomkodjuk szét a nagyobb csomókat, hogy teljesen sima legyen a keverék.

2. Lépés

Verjük fel a tojásfehérjét és a cukrot, amíg kemény habcsók állaga nem lesz. Ne verjük túl. Keverjük hozzá a mandulás-porcukros keveréket, és forgassuk össze. Ne KEVERJÜK MEG TÚLZOTTAN  inkább csak olyan 50 hajtásnyit.

3. Lépés

A tepsibe tegyünk egy sütőpapírt és egy minta segítségével, ami lehet egy kisebb pogácsa szaggató is – rajzoljunk ceruzával kis köröket rá, amennyi csak kényelmesen elfér a sütőpapírra. Fordítva tegyük bele a papírt a tepsibe. Kanalazzuk a tojásos krémet egy habnyomó zsákba és a töltsük meg a köröket. Megszórhatjuk a tetejüket egy kis őrölt mandulával, ha szeretnénk. Hagyjuk szobahőmérsékleten 20-30 percig, hogy egy kicsit hártyás legyen.

4. Lépés

Süssük 150 °C-on 15-20 percig. (Lehet kevesebb idő alatt kész, ne süssük nagyon barnára őket, csak hogy a tojáshab megkeményedjen.) Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk őket.

5. Lépés

Készítsük el a krémet. Vágjuk félbe a vanília rudat és kaparjuk ki a magokat. Keverjük össze jól a hozzávalókat, hogy sima krémet kapjunk. Töltsük meg a zsáknyomónkat és ragasszuk össze a kis kalapokat, de akár egy kiskanál segítségével dolgozhatunk. Tegyük hőtűbe és hagyjuk megdermedni.

 

Tipp: Ezt a vaníliás verziót tulajdonképpen bármilyen hozzávalóval tudjuk kiegészíteni, ízesíthetjük gyümölcsökkel, lekvárral, csokoládéval.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

4,255 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Ági féle macaron

  • Nutellás macaroon

  • Csokis-kókuszos macaroon

  • Csokikrémes Macaroon recept

  • Borzas Kata (macaroon)

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    446 kcal
  • Összes zsír

    23,4 g
  • Szénhidrát

    56,5 g
  • Fehérje

    6,3 g