Szilvalekváros derelye
2016-09-02- Típus: Derelyék
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 10 perc
- Elkészítés: 20 perc
Egy jó házilag elkészített derelyénél nincs jobb. Sokkal finomabb, mint a boltban kaphatók!
Ezeket szerezd be:
- 40 dkg liszt
- 2 db tojás
- 4 evőkanál olaj
- 20 dkg szilvalekvár
- 10 dkg zsemlemorzsa
1. lépés
A lisztet gyúródeszkára öntjük, a közepébe mélyedést fúrunk, majd beleütjük a tojásokat, és hozzáöntünk 1-2 dl langyos vizet öntünk. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos nem lesz, és nem ragad a kezünkhöz.
2. lépés
Vékonyra nyújtjuk, a tészta felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között az ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, majd derelyevágóval kis darabokra (rombuszokra) vágjuk.
3. lépés
A derelyéket forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.