Szedres pite recept
2012-04-02- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 60 perc
A Karamellás-tejfölös pitémnél már olvashatjátok a pitetészta elkészítését, amit ehhez a recepthez is használhattok. Így ezt a lépést kihagynám.
Ezeket szerezd be:
- 1 pite tészta
- 5-6 csésze szeder
- 1/2 csésze 3/4 csésze cukor (attól függően, hogy milyen édesek a bogyók)
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál mandula kivonat
Elkészítés
1. Helyezzük a szedret, a cukrot, a citromhéjat, a citromlét, a fahéjat, a mandula kivonatot egy nagy tálba. Óvatosan hajtsuk körbe a bogyókat, amíg mindet jól bevonjuk cukorral. Hagyjuk állni 30 percig.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
Vegyük elő az elkészített pitetésztánkat és osszuk két részre a következő arányokban: 1/3 és 2/3 rész. A nagyobb részt használjuk a tepsi aljára. Nyújtsuk ki őket a sütőformának megfelelő formájúra. A sütőformát vajazzuk, lisztezzük és tegyük bele az alsó tésztát, a másikat tegyük félre.
3.Kanalazzuk a bogyós keveréket a tésztával bélelt formába. Vegyük elő a másik tésztát és nyújtsuk ki egészen vékonyra, közben, ha szakadna, gyúrjuk újra. A kiterített tésztát csíkozzuk fel, körülbelül 1 cm széles csíkokra. Ezzel fogjuk berácsozni a piténk tetejét. Úgy fektessük a csíkokat keresztbe egymáson, hogy kis rombuszokat kapjunk.
A pite tetejét megkenhetjük egy tojással, hogy szép fényes legyen.
4. Helyezze a pitét a sütő középső állványára. Tegyünk a forma alá egy másik tepsit, hogy a sülés közben kicsorduló szederszirup ne a sütő aljára égjen. Onnan nehezebb lesikálni. Először sütjük 180 ° C-on 30 percig. Ezután helyezzen egy darab alufóliát a pite tetejére, hogy megvédje az éleket és csúcsokat az égéstől. Csökkentse a hőfokot 130 ° C-ra és süssük további 30 percig, amíg a héja megbarnul.
Vegyük ki a sütőből, és helyezzük egy rácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni tálalás előtt.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
10 726 megtekintés