Gyömbéres kalács
2013-04-08- Hány főre: 8-10
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:30 p
- Elkészítés: 1:50 p
Ennek az enyhe fűszerekkel megbolondított kalácsnak nehéz ellenállni. Ünnepek környékén igen népszerű a családban.
Ezeket szerezd be:
- 120 g barna cukor
- 90 g puha vaj
- 170 ml méz
- 85 g sima liszt
- 85 g teljes kiőrlésű liszt
- 55 g rozsliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 kk mézeskalácsfűszer
- 2 tojás
- 150 ml tej
- 1 citrom héja
1. lépés
A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, majd egy kalács sütőformát kivajazunk és kibéleljük sütőpapírral. A vajat, a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és alacsony fokon melegítve megolvasztjuk. Gyakran keverjük, majd hűlni hagyjuk.
2. lépés
A liszteket, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a citrom héját és a mézeskalácsfűszert összeszitáljuk. A tál közepén készítünk egy mélyedést, beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet és a vajaz-mézes keveréket. A tésztát keverjük simára egy robotgéppel, majd öntsük a formába.
3. lépés
A kalácsnak elég sok idő kell, míg ezen a 160°C-on szépen megsül, ez körülbelül 1,5 óra. Időközben folyamatosan figyeljük, amikor rugalmas tapintású, akkor már jó. Néhány percig a formában hagyjuk, így félretesszük, majd a kalácsot kiborítjuk egy tálcába. Becsomagolva 6-7 napig is eláll.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 269 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
240 kcal -
Zsír
8g -
Szénhidrát
42g -
Fehérje
3,6g