Gyömbéres kalács

2013-04-08
  • Hány főre: 8-10
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:30 p
  • Elkészítés: 1:50 p

Ennek az enyhe fűszerekkel megbolondított kalácsnak nehéz ellenállni. Ünnepek környékén igen népszerű a családban.

Ezeket szerezd be:

  • 120 g barna cukor
  • 90 g puha vaj
  • 170 ml méz
  • 85 g sima liszt
  • 85 g teljes kiőrlésű liszt
  • 55 g rozsliszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 kk mézeskalácsfűszer
  • 2 tojás
  • 150 ml tej
  • 1 citrom héja

1. lépés

A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, majd egy kalács sütőformát kivajazunk és kibéleljük sütőpapírral. A vajat, a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és alacsony fokon melegítve megolvasztjuk. Gyakran keverjük, majd hűlni hagyjuk.

2. lépés

A liszteket, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a citrom héját és a mézeskalácsfűszert összeszitáljuk. A tál közepén készítünk egy mélyedést, beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet és a vajaz-mézes keveréket. A tésztát keverjük simára egy robotgéppel, majd öntsük a formába.

3. lépés

A kalácsnak elég sok idő kell, míg ezen a 160°C-on szépen megsül, ez körülbelül 1,5 óra. Időközben folyamatosan figyeljük, amikor rugalmas tapintású, akkor már jó. Néhány percig a formában hagyjuk, így félretesszük, majd a kalácsot kiborítjuk egy tálcába. Becsomagolva 6-7 napig is eláll.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 863 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fahéjas kalács

  • Diós-ananászos kalács

  • Hokkaido kalács

  • Fahéjas napkalács

  • Pihe-puha foszlós kalács

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    240 kcal
  • Zsír

    8g
  • Szénhidrát

    42g
  • Fehérje

    3,6g