Grízes-citromos sütemény

2013-01-21
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 1:5 p

Citrom szinte mindig van itthon, ezért nincs is jobb, mint a maradék hozzávalókból összeütni egy finom süteményt. A receptet köszönjük Moncsynak!

Ezeket szerezd be:

  • 500 g gríz
  • 5 egész citrom
  • 12,5 dkg vaj
  • 50 dkg joghurt
  • 4 db tojás
  • 300 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 tk fahéj
  • 1 teáskanál vaj a kenéshez

1. lépés

Egy közepes sütőformát kivajazunk, az alját kevés grízzel megszórjuk. A maradék vajat felolvasztjuk, majd mikor kihűlt 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk, ezeket hozzákeverjük.

2. lépés

A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük.

3. lépés

Beleöntjük a formába, és 180°C-on, 45 percig sütjük, míg szép arany színű lesz. Nem árt ellenőrizni tűpróbával. Közben 2 dl citromlevet 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd a megsült, még forró süteményre azonnal ráöntjük.

4. lépés

A süteményt hagyjuk lehűlni, majd felkockázzuk, kókuszreszelékkel megszórva, citromcikkekkel vagy reszelt citromhéjjal tálaljuk.

 

 

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(4 / 5)

4 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

8 250 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Diétás szilvás lepény

  • Diétás márvány szelet

  • Egyszerű túrós sütemény

  • Bögrés mákos piskóta

  • Erdei gyümölcsös polentatorta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    727 kcal
  • Zsír

    22.5g
  • Szénhidrát

    119.1g
  • Fehérje

    15.8g

Kommentek

  • olasz

    Elég kesze kusza leírás… Pedig biztos finom, de már nem jól kezdődik. Mi az a közepes sütőforma? Ami a te konyhádba 3 közül a középső? Gondolod a miénkben is az a közepes? Aztán a citrom héját akkor most hova is keverem? No, itt vesztettem el a bizalmam :)

  • Gia83

    Hűha… ez aztán nem semmi! Tetszik a recept de a leírás alapján követhetetlen. Inkább keresek egy másikat.