Fonott kalács kakaóval töltve
2014-02-14- Hány főre: 5-6
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 2:0 p
Miután először kedvet kaptam a kakaós fonott kalács elkészítéséhez egy hétvégén, utána szinte minden hétvégén az volt a kívánság, hogy újra kalács legyen a desszert. De a reggeli kávé, kakaó, tea mellé is tökéletes. Ebből az adagból 2 szép nagy fonott kalács lesz.
Ezeket szerezd be:
- Tészta:
- 60 dkg liszt
- 3 db tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 4 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- pici só
- 2 evőkanál olaj
- Töltelék:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál kakaó (2 kanál cukros, 1 kanál natúr, ezt lehet variálni is) +ízlés szerint pici fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 cl rum vagy fél kanál rumaroma
1. Lépés
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
Ezalatt a tészta többi hozzávalóját (liszt, tojássárgája, maradék cukor, maradék langyos tej, só, olaj) egy tálba tesszük és az élesztős masszával együtt jól összedolgozzuk. A tojás fehérjét ne dobjuk ki, azzal kenjük majd meg a kalácsok tetejét sütés előtt.
2. Lépés
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és letakarva kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezalatt a margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a kakaót (aki szereti még egy kis fahéjat is) és a vaníliás cukrot.
3. Lépés
A tésztákat egyenként kinyújtjuk, és mindegyiket megkenjük a töltelékkel, majd hosszában feltekerjük.
Három hengert összefogunk és összefonjuk, majd a másik három hengert is összefonjuk.
A tetejét megkenjük a 3 tojás fehérjéjével.
4. Lépés
A fonatokat egy keskeny tepsibe tesszük, így nem terülnek szét, hanem magasra nőnek.
Előmelegített sütőben 180 °C-on, 30-40 perc alatt megsütjük.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 653 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
914 kcal -
Zsír
36.7g -
Szénhidrát
132.6g -
Fehérje
17.9g -
Koleszterin
111mg -
Cukor
51.1g