Fonott kalács kakaóval töltve

2014-02-14
  • Hány főre: 5-6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 2:0 p

Miután először kedvet kaptam a kakaós fonott kalács elkészítéséhez egy hétvégén, utána szinte minden hétvégén az volt a kívánság, hogy újra kalács legyen a desszert. De a reggeli kávé, kakaó, tea mellé is tökéletes. Ebből az adagból 2 szép nagy fonott kalács lesz.

Ezeket szerezd be:

  • Tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • pici só
  • 2 evőkanál olaj
  • Töltelék:
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó (2 kanál cukros, 1 kanál natúr, ezt lehet variálni is) +ízlés szerint pici fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 cl rum vagy fél kanál rumaroma

1. Lépés

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
Ezalatt a tészta többi hozzávalóját (liszt, tojássárgája, maradék cukor, maradék langyos tej, só, olaj) egy tálba tesszük és az élesztős masszával együtt jól összedolgozzuk. A tojás fehérjét ne dobjuk ki, azzal kenjük majd meg a kalácsok tetejét sütés előtt.

2. Lépés

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és letakarva kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezalatt a margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a kakaót (aki szereti még egy kis fahéjat is) és a vaníliás cukrot.

3. Lépés

A tésztákat egyenként kinyújtjuk, és mindegyiket megkenjük a töltelékkel, majd hosszában feltekerjük.
Három hengert összefogunk és összefonjuk, majd a másik három hengert is összefonjuk.
A tetejét megkenjük a 3 tojás fehérjéjével.

4. Lépés

A fonatokat egy keskeny tepsibe tesszük, így nem terülnek szét, hanem magasra nőnek.
Előmelegített sütőben 180 °C-on, 30-40 perc alatt megsütjük.

Főzni jó, sütni még jobb :)

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1,746 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Diós-ananászos kalács

  • Hokkaido kalács

  • Fahéjas napkalács

  • Pihe-puha foszlós kalács

  • Narancsos márványkalács

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    914 kcal
  • Zsír

    36.7g
  • Szénhidrát

    132.6g
  • Fehérje

    17.9g
  • Koleszterin

    111mg
  • Cukor

    51.1g